Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una vacuna contra la Covid-19

Un jutge obliga a vacunar un grup exclòs a València: «Enorme empipament»

El jutge considera que s'ha de fer amb el mateix ordre i sense discriminació

Imatge d'arxiu d'una vacuna contra la Covid-19
Un jutge obliga a vacunar a un col·lectiu que havia quedat exclòs a València | iStockPhoto (Teka77)

Un jutge d'Alacant ha obligat la Conselleria de Sanitat de la Comunitat Valenciana a vacunar també al personal mèdic de la sanitat privada de la província, després de quedar exclosa quan es va començar a inocular la primera dosi de la vacuna contra la Covid-19, ja que el personal mèdic, sense especificar si és de la sanitat pública o la privada, és el segon grup inclòs dins de la primera fase de vacunació establerta pel Ministeri de Sanitat.

Va ser el Col·legi de Metges d'Alacant qui va demanar mesures cautelaríssimes al Jutjat, després d'observar que s'estava vacunant als metges de primera línia de la sanitat pública, però no als de primera línia de la sanitat privada, on també hi ha pacients amb Covid-19.

Carlos Rus, president de la patronal de la sanitat privada, Asp, ha explicat que la Justícia ha corregit la situació perquè «s'ha prioritzat sense sentit, ja que s'havia d'haver vacunat abans als que estan en primera línia, amb independència que anessin de la pública o de la privada». Per a Rus, tal com ha explicat en 'El Periódico', el fet de diferenciar entre metges de la pública i la privada a l'hora de la vacunació «només té una justificació possible: la ideològica».

Rus ha destacat que tot el personal sanitari de la medicina privada d'Alacant va mostrar un «enorme empipament» perquè es van sentir «professionals de segona quan es troben en una situació de risc perquè estan atenent pacients Covid».

En l'acte judicial, contra el qual no hi ha cap recurs, el jutge ordena a la Conselleria de Sanitat que comenci a vacunar amb la primera dosi al personal de les clíniques i hospitals privats i que «elimini qualsevol impediment que obstaculitzi o dificulti» el procés de vacunació per a aquest col·lectiu.

El jutjat exigeix que la vacunació dels professionals de la sanitat privada es realitzi «amb el mateix ordre, prelació i altres circumstàncies que s'aplicarien al personal sanitari públic, sense discriminació ni cap demora respecte al personal sanitari públic».

Guillermo Lago, advocat del Col·legi de Metges, ha explicat que estaran «vigilants» perquè la Conselleria administri la primera dosi de la vacuna durant els pròxims dies «de manera prioritària» al personal de la sanitat privada, i ha amenaçat de prendre mesures penals contra les autoritats si no es compleix la resolució del jutge.

A més, s'ha obert un procediment per a determinar si la Conselleria ha infringit els drets fonamentals dels professionals de la sanitat privada que es van quedar sense rebre la vacuna malgrat ser personal de primera línia, i perseguiran les «pertinents indemnitzacions» si fos necessari.

Des del Govern valencià es va actuar ràpidament després de conèixer la decisió judicial, i la Conselleria de Sanitat va convocar el divendres, 22 de gener, a tots els responsables dels centres privats situats a la regió per a procedir amb el pla de vacunació amb aquests professionals.

Els jutges intervenen en la vacunació

No és la primera vegada que un jutjat intervé en la vacunació contra la Covid-19, que va començar a Espanya a finals del passat mes de desembre, encara que sí que és una decisió pionera en afectar a tot un col·lectiu i no a persones físiques concretes.

La primera decisió judicial va arribar des de Santiago de Compostel·la, on una residència de majors va demanar autorització judicial per a vacunar a una de les seves residents, una dona de 84 anys que no tenia capacitat de decidir pels seus propis mitjans i a qui la seva filla impedia vacunar-se. El centre volia vacunar a tots els seus residents, però la filla de la dona es va negar, així que van posar un requeriment judicial.

El jutge va considerar que la salut pública, i de la pròpia afectada, prevalien sobre els motius que tenia la seva filla de negar la vacunació, així que va autoritzar la vacunació.

Va ser també a Santiago de Compostel·la on es van produir les dues següents actuacions judicials, tots dos amb el mateix resultat. En un d'ells, la tutora legal d'un ancià es va negar al fet que se li vacunés, mentre en l'altre cas va ser el mateix ancià qui el va rebutjar, encara que el jutge va determinar que «manca de capacitat natural actual per a comprendre l'abast de la intervenció mèdica pautada».

En tots dos casos, també en l'original, els jutges van prevaler la salut dels pacients, així com la salut pública de tota la societat, per a determinar que havien de ser vacunades malgrat les objeccions.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]