Un jutge posa en dubte l'estat d'alarma: no veu delicte en saltar-se el confinament

La postura d'un magistrat de Vitòria contradiu el criteri del ministeri d'Interior

Una mossa d'esquadra revisa la documentació que li facilita un dels conductors que passa pel peatge de Maçanet de la Selva, el 21 de març de 2020.
La postura del magistrat de Vitòria contradiu el criteri del ministeri d'Interior  | ACN

La crisi de la pandèmia del coronavirus ens dona, dia rere dia, històries de tota mena. Durant l'etapa de confinament total, les autoritats van anunciar que van imposar milers de denúncies per l'incompliment d'alguns veïns i veïnes. Doncs bé, el Jutjat Penal número 2 de Vitòria ha absolt a un veí acusat d'un delicte greu de desobediència després de trencar el confinament diverses vegades. Segons explica Vozpópuli, el jutge considera que «no és motiu de condemna penal» i proposa en tot cas «i amb dubtes», que sigui sancionat amb una multa major.

«El pur incompliment de les limitacions derivades de l'estat d'alarma no implica automàticament la realització d'un delicte si no ve acompanyat d'un plus en la conducta portada a terme. Aquesta manera de comportar-se podria ser sancionada, per tot plegat i amb certs dubtes des d'un punt de vista administratiu d'acord amb l'article 26.6 de la Llei Orgànica 4/15, del 30 de març, de protecció de la seguretat ciutadania», indica la sentència.

Aquests dubtes els explica en situacions com la d'aquest veí, quan «no ha existit un requeriment concret i individualitzat al ciutadà per part de l'autoritat perquè compleixi les limitacions imposades per l'estat d'alarma».

Concretament, el veí absolt va ser denunciat per agents de l'Ertzaintza diverses vegades entre el 23 de març i el 6 d'abril. El Jutjat d'Instrucció número 4 de Vitòria el va condemnar per un delicte greu de desobediència a l'autoritat a quatre mesos de presó, però la seva condemna va quedar en suspens per dos anys. Posteriorment, va tornar a ser detectat trencant el confinament. El jutjat d'Instrucció número 2 de Vitòria va decidir presó provisional i no va ser posat en llibertat fins a l'11 de maig. Ara ha dictat per a ell absolució en contra de la postura de la Fiscalia.

La decisió del jutge, en contra del criteri del ministeri d'Interior

Els serveis jurídics de l'Estat consideren que per cometre la desobediència has de ser avisat personalment que estàs incomplint amb l'estat d'alarma. El ministre d'Interior del govern espanyol, Fernando Grande Marlaska, va defensar que tots els ciutadans han de conèixer les mesures del confinament i que no és necessari l'avís. La sentència del jutge de Vitória es fa ressò de l'existència d'aquest debat jurídic.

«En cap cas pot arribar a ser una condemna penal per la presumpta comissió d'un delicte de desobediència greu pel genèric incompliment d'una norma, per molt que aquesta sigui retirada», diu la resolució dictada de l'11 de maig. El jutge fixa aquest criteri «màxim quan no hagi existit un requeriment concret previ personal i directe a complir aquesta norma» i sense que es faci «una advertència expressament de les conseqüències de l'incompliment».

«Tot i això i la reiteració, considero que, únicament per això, la seva conducta no pot sotmetre's a un delicte per qui s'interessi la seva conducta», precisa la sentència, de tal manera que «en el cas que la persona sigui reincident, el més procedent seria la imposició d'una sanció econòmica major».


Comentaris

envia el comentari