Carme Forcadell i Dolors Bassa

El jutge rebutja suspendre cautelarment el tercer grau de Forcadell i Bassa

El magistrat desestima la petició de la fiscalia i resoldrà més endavant el fons de l’assumpte

El jutjat de vigilància penitenciària número 1 de Catalunya ha rebutjat aquest dimarts suspendre cautelarment el tercer grau penitenciari de Carme Forcadell i Dolors Bassa, com demanava la fiscalia.

Després que la Generalitat els concedís la semillibertat fa unes setmanes, la fiscalia va presentar recurs en contra i va demanar que mentre es resolgués, el jutjat suspengués provisionalment el tercer grau. Ara el magistrat, com ja va fer l’estiu passat, assegura que això no està previst a la llei, que només ho diu literalment per quan el recurs es presenta contra una resolució judicial, i no pas contra una resolució administrativa.

Concretament, la resolució judicial diu que la mesura cautelar que demana la fiscalia «pot afectar el principi de legalitat, ja que la suspensió un cop interposat el recurs d'alçada no està expressament regulada, com s'ha dit, i més tenint en compte que l'aplicació de tal suspensió pot afectar a una restricció de drets al poder del lloc a l'immediat reingrés penitenciari de Carme Forcadell Lluís, motiu pel qual s'ha d'estar al moment que es resolgui el fons de l'assumpte, i si escau a la interposició dels pertinents recursos».

De fet, en el document s'assenyala que només en els casos que es tracta d'un recurs a una instància superior es podria contemplar la possibilitat d'aplicar la mesura cautelar. D'aquesta manera, el jutjat fa un toc d'atenció a la fiscalia per no demanar la mesura quan tocava, és a dir, quan es realitza la presentació del recurs d'apel·lació. D'altra banda, assegura que retornar el règim tancat significa una «restricció de drets».

Pendents de la resolució judicial dels altres presos polítics

Cal recordar que el recurs de la Fiscalia al tercer grau dels presos polítics es va presentar el passat dilluns. El Ministeri Públic insistia en derogar el règim de semi llibertat mentre no es resolia el recurs que demanava retornar a tots els presos polítics a la presó amb l'única sortida possible a través dels permisos. Aquesta és la primera resolució judicial i falta saber la decisió definitiva del jutge sobre si deroga o no el tercer grau a Forcadell i Bassa.

Pel que fa als altres presos polítics, Jordi Cuixart, Jordi Sánchez, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Fort, Jordi Turull i Josep Rull, el jutge de vigilància penitenciària 5 de Catalunya encara ha d'elaborar la respectiva resolució judicial.