Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els presos de Lledoners surten en tercer grau el 29 de gener de 2021.

Els presos de Lledoners mantindran, de moment, el tercer grau penitenciari

La presó de Lledoners rep la comunicació al respecte aquest dimecres al migdia

Els presos de Lledoners surten en tercer grau el 29 de gener de 2021.
Els presos de Lledoners estan en tercer grau des el 29 de gener de 2021. | ACN

Els presos independentistes conservaran el tercer grau penitenciari que mantenen des del passat 29 de gener. Aquesta és la decisió del jutge de vigilància penitenciària de la presó de Lledoners, que ha decidit rebutjar la suspensió cautelar del tercer grau demanada per la Fiscalia, tal com aquest dimarts van fer amb Carme Forcadell i Dolors Bassa els jutges de vigilància penitenciària de Wad-ras i Puig de les Basses, respectivament.

D'aquesta manera, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Joaquim Forn, Jordi Turull i Josep Rull seguiran en règim de semillibertat com fins ara, una situació en què es troben des del 29 de gener i que temien que s'acabés en pocs dies ateses les decisions preses en el passat pels mateixos jutges. Però hi ha hagut 'sorpresa' i, per ara, mantindran el tercer grau.

Forcadell i Bassa també es mantindran en tercer grau segons s'anunciava dimarts

El jutjat de vigilància penitenciària número 1 de Catalunya també rebutjava aquest dimarts suspendre cautelarment el tercer grau penitenciari de Carme Forcadell i Dolors Bassa, com demanava la fiscalia. Després que la Generalitat els concedís la semillibertat fa unes setmanes, la fiscalia va presentar recurs en contra i va demanar que mentre es resolgués el recurs, el jutjat suspengués provisionalment el tercer grau. Ara el magistrat, com ja va fer l’estiu passat, assegura que això no està previst a la llei, que només ho diu literalment per quan el recurs es presenta contra una resolució judicial, i no pas contra una resolució administrativa.

En dues breus interlocutòries iguals, el magistrat recorda que la llei només preveu suspendre cautelarment el tercer grau mentre es resol el recurs d’apel·lació per delicte greu davant l’Audiència provincial, la Nacional o el Suprem, contra una resolució judicial del jutjat de vigilància penitenciària. En canvi, la llei no parla de suspendre l’excarceració mentre es resol el recurs d’alçada contra la decisió administrativa, tot i que un altre jutge de vigilància penitenciària sí que ho va interpretar així el juliol passat amb els set presos de Lledoners.

Segons el magistrat, la suspensió ara, durant el recurs d’alçada i abans del recurs d’apel·lació «pot afectar el principi de legalitat», ja que no està expressament regulada. A més, la suspensió «pot afectar una restricció de drets».