La titular del Jutjat de Vigilància Penitenciària 5 de Catalunya ha aprovat aquest dijous que el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, pugui gaudir «de manera immediata» de dos permisos penitenciaris de sis dies.
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha informat que la junta de tractament de Lledoners (Barcelona) va aprovar aquests permisos el 14 de maig i el 9 de juliol. El mateix jutjat va suspendre la setmana passada el tercer grau a Jordi Cuixart, la qual cosa li permetia sortir de presó entre setmana i passar el cap de setmana a casa.
La defensa de Cuixart demana aixecar la suspensió del tercer grau
Per la seva banda, la defensa de Jordi Cuixart demana que s'aixequi la suspensió cautelar del tercer grau penitenciari perquè «no ha dit res que no hagués dit durant l'últim torn de paraula del judici o al llibre 'Ho tornarem a fer'» i afegeix que el president d'Òmnium «continuarà exercint el dret de manifestació, el dret de reunió i la mobilització de la ciutadania, drets fonamentals que estan recollits a la Constitució Espanyola i als Tractats Internacionals».
En l'escrit d'al·legacions, la defensa adverteix que «si el que es pretén és emmudir l'intern sota l'amenaça de no accedir a cap possibilitat de sortida de la presó, aquesta pretensió, que atempta contra els drets fonamentals de l'intern, no té cap possibilitat de prosperar».
En el mateix s'assegura que el Ministeri Fiscal està «reinterpretant» la normativa penitenciària que fins ara s'estava «aplicant pacíficament sense discussió» a Cuixart i a la resta dels presos independentistes condemnats. Per això, la defensa lamenta que la fiscalia «oblida» que Cuixart porta complerts 2 anys i 9 mesos de presó efectiva perquè el 14 d'octubre, quan es va dictar la sentència, ja portava dos anys. Per això afegeix que el temps a presó ja «satisfà les finalitats de prevenció general i especial de la pena».
Argumenta que Cuixat ha fet 14 sortides sense que s'hagi produït cap incidència i lamenta que la fiscalia «posa l'accent no en el que fa l'intern sinó en el que diu». L'escrit indica «la tergiversació de les paraules de l'intern que fa el Ministeri Públic només obeeix a un intent de limitar l'itinerari penitenciari limitant alhora el seu dret a la llibertat d'expressió».
Critica que la fiscalia despulli la pena de les seves finalitats de reeducació i reinserció argumentant que és «la primera vegada en la història de la democràcia espanyola» que es cometi aquest delicte i la seva «extrema gravetat». La defensa de Cuixart recorda altres casos relacionats amb el delicte de sedició on no es va entendre que la gravetat hagués d'incidir en l'itinerari penitenciari dels condemnats.