Oriol Junqueras, Jordi Cuixart, Jordi Turull i Raül Romeva durant una sortida de la presó, amb mascareta

El jutjat de vigilància penitenciària avala el tercer grau per als presos de l'1-O

S'està a l'espera, però, de la decisió final, que queda en mans del Tribunal Suprem

La jutgessa de vigilància penitenciària avala el tercer grau dels presos independentistes, segons ha avançat 'El Nacional'. Malgrat tractar-se d'una bona notícia per als líders polítics i socials empresonats arran dels fets d'octubre de 2017, el cert és que la decisió no comporta cap variació pràctica: com que la qüestió s'ha elevat al Tribunal Suprem, serà allà on es prengui la decisió definitiva sobre si els presos poden gaudir o no del tercer grau penitenciari.

Torra, sobre reactivar la DUI: «Estava disposat i preparat per arribar tan lluny com els partits i el Govern volguessin»

En un altre ordre de coses, el president Torra s'ha referit aquest dimecres a l'evolució del procés durant el seu mandat. «Estava disposat i preparat per arribar tan lluny com els grups que em donaven suport i el Govern volguessin arribar». El president de la Generalitat, Quim Torra, explica en la segona entrega de l'entrevista a l'ACN que, quan va acceptar el càrrec per «servir el país», estava a punt «per tots els escenaris, naturalment».

Torra entén que hi hagi gent «decebuda» perquè l'independentisme no ha culminat el procés: «Jo mateix ho estic», ha admès. Així mateix, diu que l'han «sorprès enormement» les «discrepàncies» internes que hi ha hagut, tot i la «repressió»: «No les podia entendre i encara no les entenc». El president opina que com més s'eixampla la base sobiranista és amb una «confrontació democràtica» contra l'Estat, tal com ho va ser l'1-O.

El president insisteix que estava «preparat per tots els escenaris», i que el procés no va avançar més però per altres factors: «Jo no em podia esperar que, en una situació amb presos i exiliats, es produïssin segons quines accions, sincerament», ha afegit. Torra ha reblat que ell es pensava que es podria donar continuïtat al procés independentista, «i no que de sobte canviessin tant les coses». «Això m'ha xocat personalment», ha reconegut.

Torra subratlla que, quan va acceptar ser candidat a la Generalitat, pensava que el debat constituent serviria per enllestir un projecte de Constitució per ser referendat, i avançar així cap a la implementació de la república.