Una de les conclusions aprovades a la comissió d'investigació sobre els atemptats del 17-A al Parlament sorprèn perquè contravé el que detalla l'Estatut. En concret, es tracta d'una conclusió promoguda per JxCat, que apunta que «els Mossos no tenen competències en matèria antiterrorista». L'Estatut, però, defineix que el cos pot actuar com a «policia judicial encarregada d'investigació criminal, incloent-hi les diverses formes de crim organitzat i terrorisme».
Així doncs, sigui per acció o per omissió, JxCat resta en les seves conclusions competències als Mossos, que estatutàriament poden actuar —com van fer— en atemptats terroristes com el de la Rambla de Barcelona o el Passeig Marítim de Cambrils.
Les principals conclusions aprovades en la comissió
El Parlament ha aprovat les conclusions dels grups parlamentaris a la comissió d'investigació sobre els atemptats del 17 i 19 d'agost de 2017 a Barcelona i Cambrils. Entre les conclusions i recomanacions aprovades hi ha la de JxCat que conclou que les «proves indiquen que l'Imam de Ripoll era informador del CNI». També s'ha aprovat la del PSC que aposta per prevenir la radicalització islàmica i fomentar la integració dels nouvinguts. També ha estat aprovada una conclusió de CatECP que demana l'accés dels Mossos a l'Europol. La majoria de les conclusions aprovades elogien el paper dels cossos d'emergències durant la gestió dels atemptats, però també s'ha criticat el funcionament del telèfon 112.
Entre les conclusions del grup republicà se n'ha aprovat una que apel·la a la riquesa de la diversitat i a fer «créixer» la societat sense «estigmatitzar» la diversitat. «Les polítiques públiques han de tenir una visió holística, han de treballar la transversalitat i han de promoure la integració del conjunt de la societat en el procés creatiu, han de ser el motor del canvi», han plantejat els republicans.
La cambra ha aprovat una iniciativa de la CUP que lamenta l'impacte «immediat» entre els veïns de Ripoll pel desplegament policial i mediàtic que es va generar després dels atemptats. S'ha aprovat una de les recomanacions del mateix subgrup que qüestiona si la mort dels presumptes terroristes a mans dels Mossos podria haver vulnerat el dret a un judici just i a la presumpció d'innocència. «Els seus testimonis haurien estat útils per a la investigació i per al judici», han plantejat els cupaires