Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Logotip de TV3 als estudis de la cadena pública catalana a Sant Joan Despí

JxCat demana el control de TV3 per renunciar a la presidència del Parlament

Així ho asseguren fonts del partit de Puigdemont al digital 'Vozpópuli'
Logotip de TV3 als estudis de la cadena pública catalana a Sant Joan Despí
JxCat vol tenir el control de TV3 per renunciar a la presidència del Parlament de Catalunya. | CatalunyaDiari

Les negociacions entre ERC, JxCat i la CUP per a la formació d'un nou Govern i l'elecció del president de la Generalitat de Catalunya avancen, però a tres dies de l'inici de la nova legislatura afronten un important escull: qui ocuparà la presidència del Parlament. Els cupaires s'han ofert, per primera vegada, a tenir responsabilitats institucionals, ocupant la presidència de la segona institució del país, una opció que està ben vista entre els republicans. Tot i això, els de Puigdemont consideren que aquesta posició els correspon, ja que van ser la segona força independentista més votada el passat 14-F.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Segons explica el digital 'Vozpópuli', des d'ERC s'està pressionant Junts per Catalunya per investir Pere Aragonès com a president de manera «urgent» i «sense egoismes». En aquest sentit, tot apunta al fet que l'acord arribarà sobre la botzina abans d'aquest divendres. En aquest sentit, des del partit de Puigdemont han assegurat al citat mitjà que veuen «difícil» que renunciïn a la presidència de la segona institució del país, una opció que només estudiarien si s'incrementa el seu «pes al Govern» i tenen el «control» de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals CCMA), és a dir TV3 i Catalunya Ràdio.

Una altra exigència de JxCat per tancar un acord és que el nou Govern sigui «100% independentista», tal com també demana l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Aquesta línia vermella dels juntaires descartaria la presència d'En Comú Podem, aparcant així la «via àmplia» que proposava Esquerra.

Discreció en les negociacions

La direcció de JxCat vol mantenir discreció en les negociacions i mentre aquestes durin s'ha donat la consigna de «no atacar» la resta de partits independentistes. En aquest sentit, cal recordar que el Consell de Govern de la CCMA fa temps que va esgotar el seu mandat, però el desacord polític ha impedit la seva renovació. A això, cal sumar les crítiques dels juntaires contra el director de TV3, Vicent Sanchis, a qui acusen de «biaix» a favor d'ERC.

Així mateix, des de Junts també es vol liderar conselleries que «llueixin», com Educació o Sanitat, així com Exteriors. Alhora, els de Puigdemont donen per fet que la Conselleria d'Interior, en mans dels postconvergents durant les darreres legislatures, recaurà en els republicans, que podria canviar de nom pel de Seguretat Pública.