Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pere Aragonès i Laura Borràs, candidats d'ERC i JxCat.

Nova exigència de JxCat a ERC: La conselleria que volen en el nou Govern

La formació de Carles Puigdemont suggereix el nom de Lluís Baulenas per ocupar el càrrec

Pere Aragonès i Laura Borràs, candidats d'ERC i JxCat.
Pere Aragonès i Laura Borràs, candidats d'ERC i JxCat, en plenes negociacions per formar Govern. | ACN

Ostracisme total. Aquest és el tarannà del qual s'han impregnat les converses entre ERC i la CUP, per una banda; i entre ERC i JxCat, per l'altra, amb el mateix objectiu: la formació d'un nou Govern. Les tres formacions han designat grups de negociació molt reduïts amb ordres expresses, especialment per part dels republicans, de mantenir la discreció com a element fonamental de les converses. Es busca evitar filtracions per no complicar unes negociacions que ja es preveuen de per si complexes.

JxCat vol situar Lluís Baulenas com a conseller d'Educació

Amb tot, van trasncendint amb comptagotes algunes informacions, com ara la que publica aquest dijous, 4 de març, el diari 'El Mundo'. El rotatiu recull la que seria una de les exigències de Junts per Catalunya: si entra al Govern, la formació de Carles Puigdemont i Laura Borràs vol la conselleria d'Educació. Després d'anys en mans convergents (Irene Rigau, Meritxell Ruiz i Clara Ponsatí en van ser les titulars durant els executius de Mas i Puigdemont), ERC va recuperar la conselleria el 2018 amb Josep Bargalló com a responsable, l'home que ja l'havia liderat durant unes setmanes en el govern Maragall, just abans de ser nomenat conseller en cap i ser rellevat, a Educació, per Marta Cid.

Ara, Junts per Catalunya reclamaria recuperar el Departament d'Educació i, fins i tot, hauria plantejat un nom per a ocupar aquesta cartera: el de Lluís Baulenas, actual secretari general del Departament de Cultura i expresident del Consorci d'Educació de Barcelona. Baulenas lideraria així un departament que ja coneix, atès que ha format part prèviament de la seva estructura administrativa.

Salut i Justícia, les altres conselleries que també reclama Junts per Catalunya

Educació és una de les conselleries que voldria ocupar Junts per Catalunya, però n'hi ha d'altres que la formació de Carles Puigdemont també reclama a ERC. Entre elles hi ha la de Salut, on Junts pressionaria per situar-hi Josep Maria Argimon. L'actual secretari de Salut Pública va ser el 'fitxatge estrella' que Laura Borràs va anunciar durant la campanya electoral, en ple debat de TV3. Argimon va sortir a refredar la proposta formulada per Borràs i va enviar un missatge de lleialtat a l'actual consellera, Alba Vergés, però ara torna a sonar amb força per ocupar el departament.

Junts per Catalunya també pretén quedar-se amb la conselleria de Justícia. La seva actual titular, Ester Capella, sona com a consellera d'Interior en el cas que ERC s'acabi quedant aquest departament. JxCat reclama Justícia i el conseller proposat podria ser un dels advocats de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, diputat electe de Junts per Catalunya.