Falten poc més de dos mesos i mig per a les eleccions autonòmiques a Catalunya i la pressió sobre els partits va en augment. La darrera setmana, dues enquestes van indicar la posició en què es troba cada partit, la tendència ascendent o descendent de la seva previsió pel 14 de febrer i les opcions que tenen davant dels seus respectius objectius electorals. Mentre dimecres es publicava el sondeig d'intenció de vot directa del CIS, divendres es feia pública la tercera onada del Baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO).
Dues enquestes gens favorables a JxCat
Dues enquestes en què JxCat comprovava que, a deu setmanes de les eleccions, es troba lluny del seu objectiu, que és obertament el de guanyar les eleccions. El CIS publicava la intenció de vot directa, és a dir, les respostes dels enquestats de forma 'neta', sense la posterior 'cuina' dels resultats tenint en compte altres variables que també influeixen en el sentit del vot. La formació de Carles Puigdemont sortia especialment mal parada d'aquest estudi: cinquena força i poc més del 8% dels suports, superats per ERC, el PSC, C's i els Comuns.
El CEO els donava la segona plaça, lluny d'ERC —a entre 6 i 9 diputats— amb una forquilla de 28-30 escons, entre 4 i 6 menys que els que van obtenir a les eleccions de 2017. És evident que hi ha marge per remuntar d'aquí als comicis, però també ho és el fet que Junts per Catalunya sembla estancat en els darrers estudis demoscòpics. Els darrers mesos es manté a l'entorn de la trentena de diputats, a prou distància d'ERC i perdent escons, una tendència poc esperançadora a l'hora d'assolir el seu objectiu, un 'sorpasso' final als republicans.
Obren la porta a un ajornament
És per aquest motiu que hi ha un 'crescendo' de nervis a JxCat que han fet obrir la porta a una nova possibilitat que, en cas que fos realitat, els faria guanyar temps: un ajornament electoral derivat d'un context de mala situació epidemiològica a Catalunya. N'han parlat dos membres del Govern i de la formació 'puigdemontista'. Obria la veda Meritxell Budó el passat divendres, que afirmava que «si no es pot garantir el dret a vot a tothom, no sé si es podran celebrar o no aquestes eleccions».
Un toc d'alerta que subscrivia el cap de setmana el titular d'Interior, Miquel Sàmper, que parlava de mantenir els comicis, «però no a qualsevol preu», ja que si aleshores hi ha una Rt «descontrolada», per exemple, de l'1,5 o 1,6 i amb els hospitals «totalment plens», això faria que «el dret de sufragi actiu es veiés totalment lesionat». Des d'ERC, en canvi, s'advoca per celebrar d'una vegada per totes les eleccions el 14 de febrer, atès el panorama favorable que es deriva de les enquestes.
Junts per Catalunya, doncs, podria veure's afavorida per un ajornament electoral, que li permetria guanyar temps i opcions de remuntar en les enquestes, just el contrari que ERC. Les dades sanitàries, doncs, podrien ser camp de batalla entre les dues formacions independentistes en les darreres setmanes en cas que empitjorin a prop de la data de les eleccions. Caldrà veure llavors si s'imposa l'ajornament que tot fa preveure que JxCat defensarà amb vehemència o si bé es prioritza celebrar els comicis tal com sembla que voldrà ERC.