El polític i eurodiputat Carles Puigdemont, durant la presentació del seu llibre 'M'explico'

JxCat pacta amb PSC i Comuns i expulsa ERC de l'alcaldia del segon poble de l'Anoia

Fins ara, JxCat formava part del govern municipal encapçalat pels republicans

Maniobra de Junts per Catalunya a escala municipal que acaba amb una alcaldia que, fins aquest divendres, era d'ERC. Després de setmanes de molta tensió política a Piera, el segon municipi de l'Anoia per darrere d'Igualada, aquest divendres, 4 de desembre, s'ha aprovat la moció de censura que ha propiciat que el líder de JxCat, Josep Llopart, ocupi l'alcaldia que fins fa pocs dies era de Jordi Madrid (ERC). Tot plegat, en una jornada molt convulsa en aquest municipi de les comarques de Barcelona.

ERC governava amb JxCat

A les eleccions de 2019, ERC va guanyar les eleccions a Piera amb 5 regidors. Per darrere van quedar el PSC (4), JxCat (4), i C's, Comuns, CUP i PP amb un regidor cadascun. Un pacte entre ERC i JxCat va donar l'alcaldia al republicà Jordi Madrid, en un acord viu fins aquest mateix divendres. A les darreries del mes de novembre, però, ERC es va assabentar que els seus socis de govern havien iniciat contactes per presentar una moció de censura. Com és lògic, la situació política es va tensar i, en un comunicat, l'alcalde Madrid es va oferir, fins i tot, a dimitir si això facilitava un acord de governabilitat.

Finalment, el passat dijous i davant la presentació de la moció de censura, Jordi Madrid va optar per dimitir, assegurant que Josep Llopart li havia negat fins a dues vegades que estigués preparant una moció de censura. Madrid plegava carregant dur contra Llopart: «És una traïció en tota regla, una persona que traeix al seu amic, al seu alcalde, al seu govern, al seu poble, pot fer d’alcalde? Jo crec que no».

JxCat ja té l'alcaldia de Piera

Aquest divendres s'ha votat la moció de censura malgrat la vacant a l'alcaldia, tot i que Madrid continua com a regidor. L'acord de JxCat amb el PSC i els Comuns li ha permès obtenir els vots suficients perquè Llopart hagi estat investit alcalde de Piera. El pacte entre 'puigdemontistes', socialistes i comuns ha permès, doncs, desbancar ERC de l'alcaldia de Piera, una polèmica maniobra que ha aixecat la picabaralla independentista a les xarxes socials.