Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
La plataforma marina del projecte Castor, amb la costa del Montsià al fons

JxCat veu «desídia» dels governs espanyols i «negligència» de l'empresa en el magatzem de gas Castor

La formació presenta les conclusions de la comissió d'investigació apostant per una auditoria externa i l'assumpció de costos i responsabilitats per compensar la ciutadania

La diputada de JxCat Mònica Sales en declaracions als mitjans al Parlament
La diputada de JxCat Mònica Sales en declaracions als mitjans al Parlament | ACN

 

El grup parlamentari de JxCat considera que la construcció del magatzem submarí de gas Castor va suposar un cúmul d'irregularitats tècniques, administratives, polítiques, empresarials i econòmiques que s'han de resoldre amb una auditoria tècnica independent, ja proposada des de diversos sectors, el desmantellament de la instal·lació, l'assumpció de responsabilitats i que els ciutadans no hagin d'assumir més costos. En les seves conclusions de la comissió d'investigació del Parlament sobre la qüestió, JxCat apunta contra el govern espanyol de PSOE i PP, per la seva «desídia i indolència», i contra l'empresa Escal UGS, d'ACS, per la seva "incompetència i negligència".

En un document de 14 pàgines i desenes de conclusions, JxCat afirma que «molt probablement, els terratrèmols van ser la conseqüència d'una molt mala planificació empresarial, complementada amb irregularitats de tot tipus. En conseqüència, el tancament del Castor no és producte dels terratrèmols sinó de les decisions mal preses, deficiències i possibles negligències tant en l'àmbit empresarial com en el polític». En el camp empresarial, apunta que «per la relació d'esdeveniments tant administratius com tècnics és plausible pensar que l'empresa coneixia el risc sísmic a què estava sotmès el projecte però no el va tenir en compte».

«Hi ha indicis molt convincents per pensar que es va actuar amb incompetència i negligència. Hi ha forts indicis que fan pensar en la possibilitat que hi ha haver ocultació de dades i falsejament o manipulació en el procediment d'avaluació del projecte. Es constata desídia i indolència en els diversos governs del PSOE i del PP respecte al seguiment d'aquest projecte», afegeix.

En el document també es recorda que a tot el món s'han construït més de 600 magatzems similars sense problemes tant greus. Per això, en qüestionen la ubicació damunt la falla d'Amposta i consideren que no hi havia prou coneixement del subsòl de la zona. De fet, asseguren que l'estudi encarregat al MIT el 2014, després dels terratrèmols s'hauria d'haver sol·licitat abans.

Igualment, JxCat creu que les injeccions de gas haurien d'haver començat amb volums petits per provar la resistència de les cavitats subterrànies i s'hauria d'haver creat una xarxa sísmica submarina per detectar els micro-terratrèmols. La formació demana a la UE que revisi la seva actuació en el cas.

Els diputats Mònica Sales i Narcís Clara han explicat que, basant-se en els nombrosos testimonis, experts i informes aportats a la comissió, cal fer una auditoria independent per establir què va fallar en la planificació i execució del projecte, i qui n'és el responsable. També aposten per tancar el magatzem, pels diners que costa encara el seu manteniment tot i estar 'hivernat', i per resoldre qui ha de pagar els costos, que, en cap cas, hauria de ser la ciutadania, creu JxCat.