Pla mitjà d'un dels equips mòbils extraient mostres per a PCR en una escola

‘Kid-Covid’, la forma ràpida de fer tests als nens que ja es prova a Espanya

A Balears s'ha ideat un circuit tancat, allunyat dels hospitals, on es fa una prova de diagnòstic en 15 minuts

Un dels principals temors dels metges és que l'arribada de la tardor i l'hivern, junt amb l'inici del curs escolar i la coincidència de la grip i el coronavirus, puguin saturar els serveis mèdics.

Un dels principals factors que pot provocar la saturació és l'assistència massiva de pares als centres de salut per fer als seus fills les proves del coronavirus.

Evitant saturar els serveis mèdics

Precisament a Espanya ja s'està provant el 'Kid-Covid', una prova que permet fer un examen complet sense necessitat d'anar al centre de salut ni a l'hospital, a un nen que presenti símptomes de Covid-19. La idea neix d'un grup de professionals de Balears que, ja al mes de maig, va pensar com combatre una eventual segona onada de contagis, pensant sobretot en l'arribada del curs escolar. Es van posar a treballar en una solució que permetés una millor assistència sanitària i, per tant, evitar el col·lapse dels centres de salut i els hospitals públics. 

A tot Espanya s'han hagut de posar en quarantena aules senceres i cancel·lar algunes classes, però això entrava dins del previst. En general, els experts assenyalen que l'inici del curs escolar no ha sigut el motiu principal de la segona onada que afecta ara a Espanya, sinó que té el seu origen en un altre tipus de contactes socials.

El pla dels experts de Balears també té com a objectiu evitar la necessitat d'una plantilla de pediatres sobrecarregats de treball amb l'arribada de l'hivern, que és quan més augmenta la demanda pediàtrica, tal com ha confirmat la coordinadora autonòmica de pediatria, Marga Cañellas, a l'agència EFE.

Com és un 'Kid-Covid'?

El resultat de tot aquest treball va ser la posada en marxa a finals de setembre de l'anomenat 'Kid-Covid', un projecte pioner a Espanya i possiblement també a Europa. Es tracta d'un espai condicionat, allunyat dels centres de salut i hospitals, amb tot el necessari per fer les proves als nens en menys de quinze minuts.

Aquests espais tenen una recepció i tres habitacions consecutives, comunicades totes elles per una porta, que disposen de material sanitari necessari per examinar un nen i practicar les proves necessàries, inclosa la PCR; i enviar el resultat als pares en 24 hores.

A cada habitació hi ha un tècnic de cures en infermeria, un pediatre i dues infermeres, que treballen amb el sistema de cadena de muntatge per tal d'acabar l'anàlisi de forma ràpida, senzilla i segura. Precisament l'espai està ideat com un circuit tancat per evitar qualsevol contagi.

El sistema està pensat perquè després de rebre la trucada del col·legi alertant que un menor té símptomes, el servei Infocovid Pediàtric o el centre de salut posin data per fer la prova de manera immediata. En total passen quinze minuts des que el nen arriba fins que se'n va. El primer centre es va obrir a la cafeteria de l'hotel del Palau de Congressos de Palma, i la conselleria de salut pretén que estiguin operatius en el moment àlgid de la pandèmia quatre equips «Kid-Covid» per atendre mil nens cada setmana.