L'Hospital Universitari Arnau de Vilanova ha incorporat des del passat gener, i gràcies a la col·laboració de professionals de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, una nova tècnica contra l'ictus: la trombectomia mecànica, un procediment que consisteix a extreure un trombe que bloqueja la circulació de la sang.
Des de fa cinc anys, i després de la publicació de diversos estudis, la trombectomia mecànica s'ha convertit en el procediment estàndard per al tractament de les persones que pateixen ictus isquèmics més greus com a conseqüència d'oclusions de les artèries intracranials principals. Aquesta tècnica permet millorar el pronòstic en aquestes persones en un 60 %.
Fins ara, el diagnòstic i el tractament inicial es feia a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova i, posteriorment, els pacients eren traslladats a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. Així, entre 35 i 40 persones a l'any eren traslladades a Barcelona. De fet, el 20 % de les persones tractades a l'Hospital Vall d'Hebron provenien de la província de Lleida.
[predef]lleida-whatsapp-198[/predef]
Especialistes de la Vall d'Hebron a Lleida
Des del passat gener, diversos facultatius de la Unitat de Neuroradiologia Intervencionista de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron es desplacen a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova per practicar aquesta tècnica. Les unitats de Neuroradiologia Intervencionista i Neurologia Vascular de l'Hospital Vall d'Hebron, amb Alejandro Tomasello i Carlos Molina al capdavant, així com Manel Escobar, director clínic de l'Institut de Diagnòstic per la Imatge de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, han treballat plegats amb els equips de Radiologia i la Unitat d'Ictus de Neurologia de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, liderats per Leandro Fernández i Francesc Purroy, per aconseguir l'equitat territorial en el maneig d'aquesta patologia.
A més, cal destacar la participació del Serveid'Anestèsia i la Unitat de Cures intensives de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova. Altres facultatius de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron implicats en el projecte són David Hernández, Carlos Piñana i Marc Ribó. Des de 2016, l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova ha apostat per un treball multidisciplinari entre professionals d'infermeria, tècnics, facultatius i zeladors de la Unitat d'Ictus, Urgències, Radiologia i SEM per millorar l'atenció del pacient amb ictus.
Aquesta feina ha culminat amb la disponibilitat del tractament endovascular
Aquesta feina ha culminat amb la disponibilitat del tractament endovascular liderat per persones amb molta experiència. Per la seva banda, l'Hospital Universitari Vall d'Hebron s'ha consolidat en els últims anys com a líder en nombre de trombectomies, i ha reduït al màxim els temps d'actuació. Alejandro Tomasello, cap de secció de Neuroradiologia Intervencionista de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, destaca la importància de la coordinació entre professionals i el treball multidisciplinari, que són crucials per a la presa de decisions ràpides que exigeix aquesta patologia.
Tot i que el desenvolupament tecnològic ha permès un salt cabdal en el tractament de l'ictus, el principal factor de mal pronòstic és la demora en l'atenció sanitària. Segons els experts, hi ha una relació directa entre el temps d'isquèmia cerebral ―detenció o disminució de la circulació de la sang a través de les artèries― i el pronòstic funcional del pacient. Així doncs, cada 30 minuts disminueix un 10 % la probabilitat que el pacient pugui conservar la seva autonomia. Per tant, davant una sospita d'ictus que consisteixi, principalment, en pèrdua de força, alteració de la parla i/o desviament de la cara, cal trucar ràpidament al 112 per a activar el codi ictus.
També et pot interessar...
- L'Arnau de Vilanova incorpora una nova tècnica en operacions de genoll
- L’UCI de l’Arnau de Vilanova rep tres certificats per la reducció d’infeccions