Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
ocea

L’escalfament global està contaminant el color dels oceans

El fitoplàncton marí pinta el color dels mars perquè reflexa les longituds d’ona curta de la radiació solar, deixant visible el color natural, però el canvi climàtic modifica els hàbits d’aquests éssers vius i altera el color

ocea
A l'oceà hi habita fauna marina que depen dels nutrients de las zones profundes, pero el Canvi Climàtic impedeix la seva arribada | Pixabay

 

Els petits organismes marins dibuixen l'oceà tal com es veu des de l'espai. El fitoplàncton marí fa servir clorofil·la per aprofitar l'energia solar i poder alimentar-se, sent responsable de la tonalitat verda de l'aigua. Per a finals de segle, els mars i oceans hauran canviat de color perquè el canvi climàtic està alterant la seva biodiversitat i la distribució d’aquests microorganismes.

Una investigació de l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) ha dissenyat un model virtual que presenta el color dels oceans al llarg d’aquest segle en funció del comportament i l’extensió del fitoplàncton. Amb l'escalfament, els mars seguiran sent blaus o verdosos, però amb noves tonalitats. Aquesta desnaturalització del color indica tota una cadena d'alteracions del ecosistema marí.

Els mars i oceans son blaus i verdosos perquè hi ha algues i microorganismes

L’aigua de l’oceà és blava perquè reflecteix la llum blava. Segons la física de la llum, quan la radiació solar cau sobre l'aigua divideix l'espectre de la llum, l’arc de sant Martí en el qual es composa, i absorbeix els colors de longitud llarga. Només la banda del blau rebota i, com passa amb el cel, el mar es veu blau.

El mar presenta altres tonalitats, va de tons blaus a verdosos, amb el turquesa entremig. I és així perquè al mar no només hi ha aigua, també hi ha plantes, microorganismes i altres tipus de matèria orgànica que li donen una gran varietat de colors, només observable des de l'aire o a l'espai.

Les algues i més éssers orgànics, que realitzen quotidianament la fotosíntesi per complir les seves funcions vitals, generen clorofil·la i per tant el color que més emeten és el verd. Aquest és l’origen de les tonalitats verdoses de moltes parts dels mars.

La major part de l'escalfament global ho estan absorbint els oceans. Els investigadors estimen que, de no fer res per reduir les emissions de CO2, la temperatura mitjana global de la superfície marina pujarà 3º a finals de segle. Això afectarà greument al fitoplàncton, el conjunt d'algues i altres microorganismes, destrueix el corall i per tant, canvia el color de l'aigua marina.

mar caspi
Vista aèria d'una zona del mar Caspi | Pixabay

 

La variació de la temperatura altera les corrents marines i fa arribar menys nutrients a la superfície

Aquest nou estudi, publicat a Nature Communications, conclou que «l'escalfament dels oceans altera la circulació oceànica i l'aigua de l'oceà profund que emergeix a la superfície. El fitoplàncton necessita la llum i nutrients. I la major part d'aquests nutrients ve de les profunditats. Els canvis induïts per l'escalfament estan aturant la pujada de nutrients a la capa superficial, de manera que probablement el fitoplàncton disminueixi en moltes parts de l'oceà».

Segons l'autora principal de l'estudi, Stephanie Dutkierwicz, «les temperatures també afecten com de ràpid creix el fitoplàncton. Algunes espècies adaptades a l'aigua calenta ho fan més ràpid que altres adaptades a les més fredes. D’aquesta manera, el fitoplàncton podrà augmentar la seva extensió en un oceà més càlid a les regions on hi hagi més nutrients».

El canvi climàtic és evident que està present al món, i per aquest motiu una part de l'oceà ja està canviant de tonalitat. El model informàtic estima al 2100 que una mica més del 50% de la superfície marina podria tenir un altre color.

«Els canvis seran molt subtils, l'ull humà probablement no els vegi, però sí els sensors òptics dels satèl·lits. Algunes regions, grans àrees al nord i al sud de l'equador, els girs subtropicals, seran possiblement més blaus». Tanmateix, el verd es farà més evident a les aigües polars i a les aigües costaneres tropicals on el fitoplàncton trobarà millors condicions de nutrients i temperatura.