Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Hospital Sant Joan de Déu d'Esplugues de Francoli

L’Hospital Sant Joan de Déu cura un nen de leucèmia amb la primera teràpia pública

La CAR-T és una teràpia que, des de fa pocs mesos, finança el Ministeri de Salut

Hospital Sant Joan de Déu d'Esplugues de Francoli
La teràpia CAR-T s'ha aplicat per primera vegada de manera pública a l'Hospital Sant Joan de Déu | Cedida

 

L’Hospital Sant Joan de Déu, a Esplugues de Llobregat, ha aconseguit salvar, per primera vegada, un pacient de leucèmia limfoblàstica aguda amb la nova teràpia CAR-T 19, un tipus d’immunoteràpia que permet curar aquesta malaltia en nens i adults de fins a 25 anys. L'Álvaro, un nen de sis anys d’Alacant, tenia aquest tipus de leucèmia des dels 23 mesos i ja havia passat per un trasplantament de medul·la òssia i dues recaigudes de la malaltia, segons ‘El Periódico’.

[predef]catalunya-diari-81[/predef]

Aquest passat desembre  l’Álvaro va ser el primer nen a rebre aquesta nova teràpia, que fa pocs mesos que és finançada pel Ministeri de Sanitat. Gràcies a aquesta actuació el petit ha pogut tornar a fer vida normal i s’ha convertit en el primer nen tractat d’aquesta malaltia sota cobertura pública.

A part de finançar aquesta teràpia cel·lular CAR-T per tractar la leucèmia limfoblàstica aguda en persones de fins a 25 anys, el Sistema Nacional de Salut (SNS) també ha finançat  un tractament de CAR-T per tractar les formes més freqüents de limfoma de limfòcits B en adults, ja que ambdós tipus de càncers provenen dels limfòcits.

Aquesta teràpia permet curar la leucèmia limfoblàstica aguda, típica en nens
Aquesta teràpia permet curar la leucèmia limfoblàstica aguda, típica en nens | Europa Press

 

Primer curat a l’Hospital Sant Joan de Déu

L’Hospital Sant Joan de Déu, d’Esplugues de Llobregat, s’ha convertit en el primer a curar un pacient amb aquesta nova teràpia de manera pública. L’estat ha previst finançar també una teràpia CAR-T pública que es fabrica a l’Hospital Clínic de Barcelona i Sant Joan de Déu, la qual encara està en fase d’assaig clínic.

La teràpia CAR-T 19 que ha curat a l’Álvaro s’anomena Kimriah de Novartis i és un exemple dels nous medicaments que permeten personalitzar els tractaments oncològics. D’aquesta manera  hi ha una esperança més gran per curar casos de leucèmia limfoblàstica aguda, que és la més comuna entre els nens  i pot afectar entre tres i quatre menors d’entre 10.000.