Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge d´un fons desenfocat i un mapa d´Espanya mostrant les alertes per calor en diferents colors

L'AEMET demostra amb les dades a la mà el que va passar a l'agost a tot Espanya

L'AEMET confirma un fet insòlit que no s'havia produït fins ara

El mes d'agost passat es pot considerar extraordinari . Així ho confirma l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) amb les dades a la mà. Es van registrar valors rècord que van sortir del normal.

El defineixen com l'agost més càlid de la sèrie històrica, empatat a temperatura mitjana amb el del 2003. No obstant això, les màximes d'aquest any van ser superiors. Durant aquest període van comptabilitzar un parell d'onades de calor a la Península i les Balears, que es van allargar entre les dues durant 16 dies.

A les Canàries també n'hi va haver dues més. Pel que fa a les precipitacions, des de l'AEMET indiquen que van ser escasses a l'interior de la Península. Tot al contrari que al litoral i als arxipèlags, on els valors es van situar per sobre de la mitjana.

Les zones més afectades per la calor

Agost va resultar especialment càlid, amb temperatures mitjanes de 24,8ºC a l'Espanya peninsular. Suposen fins a 1,8ºC més respecte a la mitjana d'aquest mes prenent com a referència el període entre 1991 i 2000.

Muntatge d'una persona bevent aigua i de fons un cel blau amb el sol i un termòmetre
Espanya va registrar l'agost més càlid dels últims anys | Africa Images, Robert Fruehauf

Va resultar ser més acusat sobretot en àrees de l'altiplà sud i del centre, a més de l'oest d'Andalusia. Indiquen que va ser el mes d'agost amb la mitjana de màximes més elevada de la sèrie històrica, aconseguint els 32,7ºC.

Es va sobrepassar en 2 dècimes de grau el registrat el mateix mes de 2003. Per la seva banda, va ser fins a 2,2ºC superior en comparació amb la mitjana habitual. Pel que fa a les mínimes, també van créixer per sobre del que és normal, fins a 1,3º C més. Únicament van ser superades pels agosts de 2003 i 2022.

Com van ser les onades de calor

De les dues onades de calor que hi va haver a la Península i les Balears, la primera va tenir lloc entre els dies 6 i 13. A Andalusia i a zones de València es van assolir els 45ºC. Per la seva banda, la segona va transcórrer entre el 18 i el 25.

Detallen que es van depassar els 40ºC a gran part de l'interior peninsular i al Cantàbric. Amb totes aquestes dades es conclou que durant més de la meitat del mes (16 dies), el país va estar sotmès a una calor extrema.

Canàries tampoc es va salvar d'aquest episodi. En el seu cas, el primer avís es va notificar entre el 10 i el 14, superant els 40ºC a totes les illes. El segon, entre el 20 i el 24, va ser menys intens.

Les temperatures més altes i les més baixes

Els valors tèrmics més alts durant l'agost es van localitzar a l'observatori de València/aeroport. Van arribar als 46,8ºC el dia 10. L'11 es van mesurar 45 graus a Còrdova/aeroport, davant dels 44,5ºC de València el 10 i els 44,3ºC de Granada/aeroport el 9.

Si reparem en les mínimes, les dades ens porten fins a l'estació d'El Puerto de Navacerrada. El 4 d'agost es van registrar 3,6ºC, davant els 5,2ºC de la Molina d'Aragó el dia 30 o els 5,8ºC de Burgos/aeroport i Salamanca/aeroport.

Una dona passant molta calor per Sevilla amb un ventall
Els valors més elevats es van registrar a València | Europa Press

Un mes especialment sec

Les pluges també van brillar per la seva absència durant l'agost passat. El valor de precipitació mitjana sobre la península va ser de 10,1 mm. Suposa el 47% dels registres normals per a aquest mes prenent com a referència la franja entre el 1991 i el 2020.

L'AEMET explica que es va tractar del setè agost més sec des que va començar la sèrie el 1961. Va ser també el tercer amb menys pluges del que portem de segle XXI.

Apunten que va ser extremadament sec en àrees d'Aragó i Castella i Lleó. Per la seva banda, entre normal i humit el defineixen a Galícia, a la cornisa cantàbrica, a la costa de Catalunya, a la Comunitat Valenciana, a Almeria, a Cadis, a Sevilla i a Múrcia.