Diners

L'Agència Tributària aclareix si els que viuen amb els pares poden demanar l'ajuda

Hisenda resol un dels grans dubtes que tenien els joves que no estan emancipats

Només resten uns dies perquè es pugui sol·licitar l'ajuda de 200 euros promesa pel Govern. La intenció és que arribi al nombre més gran de persones, però és normal que sorgeixin dubtes en casos concrets. Si viviu amb els vostres pares, per exemple, us interessarà conèixer la decisió de l'Agència Tributària sobre la possibilitat d'accedir al xec anticrisi.

Serà el proper quinze de febrer quan s'obri el període per reclamar aquest ajut, que es prolongarà fins a finals de març. Sorgeix per contenir la pujada enorme dels preus i que afecta la majoria de famílies del país. Els beneficiaris seran persones físiques de baix nivell d'ingressos i patrimoni, com recull el web de l'Agència Tributària.

Quins requisits exigeixen per optar al xec de 200 euros

Aquesta ajuda no està pensada per a tothom. Els càlculs que manegen indiquen que podrien arribar a uns quatre milions de llars. Això sí, per això caldrà que es compleixi amb una sèrie de requisits.

En primer lloc, han de ser persones amb residència fixada a Espanya. Al llarg del darrer any van haver d'estar com a assalariats, autònoms o aturats percebent alguna prestació o subsidi. Exclouen els que cobrin algun tipus de pensió o percebin l'Ingrés Mínim Vital.

També repararan els ingressos i el patrimoni. Cal que l'any passat no obtinguessin més de 27.000 euros. Per part seva, el patrimoni ha de ser inferior als 75.000 euros excloent-ne l'habitatge habitual.

bitllets de 50 i 20
Hi ha una sèrie de requisits que cal seguir. | GETTY IMAGES

Però cal deixar clar que el xec anticrisi es concedeix per unitat familiar i no de manera individual. D'aquesta manera resultarà més senzill arribar a les llars més vulnerables.

La proposta del Govern es va tirar endavant amb intenció de plantar cara a l'enorme pujada dels preus. Sobretot dels aliments, energia, combustibles i hipoteques. Però es podrà gastar en allò que el beneficiari desitgi, ja que no s'exercirà cap mena de control.

Puc demanar ajuda si visc a casa dels meus pares?

Són molts els joves que continuen vivint amb els pares encara que disposin d'una feina. No disposen encara dels recursos suficients per emancipar-se. Tampoc no cal passar per alt que Espanya és el país amb la taxa d'atur juvenil més alta d'Europa.

En aquests moments, gairebé el 30% de la població es troba parada. És per això que molts dels menors de vint-i-cinc anys es qüestionin si tenen dret a demanar l'ajuda de 200 euros si viuen amb els pares.

L'Agència Tributària s'encarrega d'oferir la resposta. Sí que poden sol·licitar-la, encara que perquè la concedeixin cal assolir una sèrie de condicions. Cal que el 2022 els convivents obtinguessin uns ingressos per sota dels 14.000 euros bruts.

Tot això sense tenir en compte l'habitatge habitual. El patrimoni no pot excedir els 43.196,40 euros.

Imatge d'una oficina d'Hisenda
L'agència tributària permet als joves que viuen amb els seus pares adquirir l'ajuda. | Europa Press

Quan i on demanar l'ajuda de 200 euros

L'ajut anticrisi de 200 euros es podrà sol·licitar a partir del 15 de febrer. El termini s'allargarà fins al 31 de març. Quant al mètode de pagament, consistirà en una única transferència que es farà al llarg dels tres mesos següents.

Les peticions s'han de formalitzar a la Seu Electrònica de l'Agència Estatal d'Administració Tributària. Cal emplenar un qüestionari que encara no està habilitat. També sol·licitaran tenir certificat electrònic, DNI electrònic o Cl@ve per fer-ne la gestió.

En aquest formulari cal facilitar el compte bancari del titular. Serà aquí on Hisenda s'encarregui de fer l'ingrés.

Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: ¡Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de Catalunya a WhatsApp!