Una mà traient bitllets d'un caixer automàtic

L'ajuda de 400 € per a estudiants que es pot sol·licitar a partir d'aquesta setmana

Descobreix a qui va dirigida i quines són les condicions que cal complir per accedir-hi

El govern espanyol, a través del Ministeri d'Educació i Formació Professional, obre la possibilitat de sol·licitar una nova ajuda de 400 euros des d'aquesta setmana.

Tot i això, no tots els alumnes poden sol·licitar-la, ja que està destinada a l'alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu. Es tracta, doncs, d'una ajuda complementària que facilita l'Executiu central.

Des d'aquesta setmana, els estudiants que compleixin certs requisits podran aplicar per aconseguir-lo. Es pot sol·licitar a través de la seu electrònica del Ministeri d'Educació i Formació Professional i el termini està obert fins al 20 de setembre.

 

280.000 alumnes es beneficiaran d'aquesta ajuda

El govern ha posat les expectatives altes. Estima que uns 280.000 alumnes de tota Espanya podran obtenir aquesta ajuda, destinat a sufragar les despeses que les famílies han d'afrontar a causa de les seves necessitats especials. Però, anem a l'important. Quin alumnat pot obtenir aquesta ajuda?

S'adreça a aquells estudiants que acreditin tenir una discapacitat (d'almenys un 33%) o un trastorn de l'espectre autista (TEA) i per a aquells que tinguin un trastorn greu de conducta o de comunicació/llenguatge. Tampoc en queden exempts els alumnes d'altes capacitats, que sí que podran sol·licitar aquesta ajuda.

Imatge d'una persona traient diners d'un caixer automàtic
L'ajuda va dirigida a aquells alumnes amb discapacitat o TEA | GETTY IMAGES

Es tracta d'una ajuda definida com a universal, ja que el Reial decret 117/2023 recull que les famílies a càrrec d'estudiants amb necessitats específiques requereixen un plus per costejar les despeses derivades a l'àmbit educatiu.

Per això, una bona notícia és que aquesta ajuda es pot sol·licitar sense que sigui necessari un límit a la renda familiar. Així, doncs, qualsevol alumne més gran de dos anys que compleixi els requisits anteriorment esmentats pot obtenir aquestes ajudes.

Els estudiants universitaris no podran beneficiar-se d'aquesta subvenció, però sí aquells que cursen el 2023/2024 Educació Infantil, Educació Primària, Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat, Cicles formatius de Grau Bàsic, Mitjà i Superior o Formació Professional (FP ).

L'apartat 'Mis expedientes' de la seu electrònica del Ministeri d'Educació i Formació Professional no és l'únic lloc on es pot consultar l'estat de la sol·licitud tramitada. L'alumne també podrà adreçar-se a la unitat de beques de l'administració educativa o universitat corresponent, aportant-ne el NIF o el NIE.

A qui pot anar destinada aquesta ajuda?

Pot anar destinada a tot allò que suposi un reforç o suport per a estudiants a nivell no universitari que ho requereixin. Per exemple, pot costejar llibres o material didàctic, residència o menjador escolar, el transport fins o des del centre educatiu o reforç educatiu, com ara reeducació pedagògica o del llenguatge.

L'obertura de termini d'aquesta ajuda coincideix, a més, amb l'última setmana en què estarà disponible la convocatòria general de beques. Aquesta es va obrir el passat 27 de març i va tancar dimecres 17 de maig.

Fotomuntatge de Pedro Sánchez i d'una mà comptant bitllets de 20 i 50 euros.
El govern espanyol treballa amb un pressupost de 2.500 milions d'euros per a ambdues convocatòries | Getty Images

En total, hi ha 2.520 milions d'euros per a les dues convocatòries, un pressupost definit pel Ministeri com a històric i que busca garantir l'equitat de l'alumnat al sistema educatiu.

Pel que fa a la convocatòria general de beques, s'estima que la quantitat mitjana d'aquestes ajudes serà de 1.730 euros per a estudiants no universitaris i 3.130 per a universitaris.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

Entre les principals novetats d'aquestes convocatòries es troba també l'increment de 1.600 a 2.500 euros a les beques de residència per a estudis postobligatoris que, segons estimacions del govern, beneficiarà uns 125.000 alumnes

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp! Planifica rentadores, cuina i planxades!