El govern espanyol, a través del Ministeri d'Educació i Formació Professional, obre la possibilitat de sol·licitar una nova ajuda de 400 euros des d'aquesta setmana.
Tot i això, no tots els alumnes poden sol·licitar-la, ja que està destinada a l'alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu. Es tracta, doncs, d'una ajuda complementària que facilita l'Executiu central.
Des d'aquesta setmana, els estudiants que compleixin certs requisits podran aplicar per aconseguir-lo. Es pot sol·licitar a través de la seu electrònica del Ministeri d'Educació i Formació Professional i el termini està obert fins al 20 de setembre.
El govern ha posat les expectatives altes. Estima que uns 280.000 alumnes de tota Espanya podran obtenir aquesta ajuda, destinat a sufragar les despeses que les famílies han d'afrontar a causa de les seves necessitats especials. Però, anem a l'important. Quin alumnat pot obtenir aquesta ajuda?
S'adreça a aquells estudiants que acreditin tenir una discapacitat (d'almenys un 33%) o un trastorn de l'espectre autista (TEA) i per a aquells que tinguin un trastorn greu de conducta o de comunicació/llenguatge. Tampoc en queden exempts els alumnes d'altes capacitats, que sí que podran sol·licitar aquesta ajuda.
Es tracta d'una ajuda definida com a universal, ja que el Reial decret 117/2023 recull que les famílies a càrrec d'estudiants amb necessitats específiques requereixen un plus per costejar les despeses derivades a l'àmbit educatiu.
Per això, una bona notícia és que aquesta ajuda es pot sol·licitar sense que sigui necessari un límit a la renda familiar. Així, doncs, qualsevol alumne més gran de dos anys que compleixi els requisits anteriorment esmentats pot obtenir aquestes ajudes.
Els estudiants universitaris no podran beneficiar-se d'aquesta subvenció, però sí aquells que cursen el 2023/2024 Educació Infantil, Educació Primària, Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat, Cicles formatius de Grau Bàsic, Mitjà i Superior o Formació Professional (FP ).
L'apartat 'Mis expedientes' de la seu electrònica del Ministeri d'Educació i Formació Professional no és l'únic lloc on es pot consultar l'estat de la sol·licitud tramitada. L'alumne també podrà adreçar-se a la unitat de beques de l'administració educativa o universitat corresponent, aportant-ne el NIF o el NIE.
Pot anar destinada a tot allò que suposi un reforç o suport per a estudiants a nivell no universitari que ho requereixin. Per exemple, pot costejar llibres o material didàctic, residència o menjador escolar, el transport fins o des del centre educatiu o reforç educatiu, com ara reeducació pedagògica o del llenguatge.
L'obertura de termini d'aquesta ajuda coincideix, a més, amb l'última setmana en què estarà disponible la convocatòria general de beques. Aquesta es va obrir el passat 27 de març i va tancar dimecres 17 de maig.
En total, hi ha 2.520 milions d'euros per a les dues convocatòries, un pressupost definit pel Ministeri com a històric i que busca garantir l'equitat de l'alumnat al sistema educatiu.
Pel que fa a la convocatòria general de beques, s'estima que la quantitat mitjana d'aquestes ajudes serà de 1.730 euros per a estudiants no universitaris i 3.130 per a universitaris.
NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!
Entre les principals novetats d'aquestes convocatòries es troba també l'increment de 1.600 a 2.500 euros a les beques de residència per a estudis postobligatoris que, segons estimacions del govern, beneficiarà uns 125.000 alumnes
NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp! Planifica rentadores, cuina i planxades!