Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La nova presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, en una imatge a l'hemicicle

'Purga' de Borràs al Parlament: Els càrrecs que vol cessar com a presidenta

La nova presidenta de la cambra ja hauria comunicat al secretari general de la cambra que no compta amb ell per a aquesta legislatura

Sembla que Laura Borràs no està per romanços. La presidenta del Parlament, que fa escassos deu dies que ha arribat al càrrec, ja ha començat a configurar el que ha de ser el seu equip de confiança al llarg de la legislatura. En aquest procés, a més, ha iniciat una 'purga', segons explica aquest dimarts, 23 de març, 'Voz Pópuli': Borràs vol rellevar tots els càrrecs tècnics de la cambra que, en els darrers anys, han imposat obstacles en els moments més tensos del 'procés', des del famós i polèmic ple del 6 i 7 de setembre de 2017 fins a la no-publicació, la legislatura passada, d'unes propostes de resolució sobre la monarquia aprovades a la cambra.

Busca nous secretari general i lletrat major del Parlament

Així doncs, segons avança l'esmentat digital, Borràs ja hauria comunicat al secretari general del Parlament, Xavier Muro, que no compta amb ell per a aquesta legislatura. En el mandat passat, just després de la polèmica per la no-publicació de les esmentades resolucions sobre la reialesa espanyola, JxCat va intentar forçar el seu cessament, que en aquell moment no va tirar endavant per l'oposició d'ERC. Ara, però, com a nova presidenta de la cambra, a Laura Borràs no li ha tremolat la mà per apartar Muro, que passarà a ser un lletrat ras de la cambra.

A més, Borràs també ha de buscar un substitut per al lletrat major del Parlament. Fins ara, el càrrec l'ocupava Joan Ridao, qui va ser secretari general d'ERC i diputat de la formació al Congrés entre 2008 i 2011. Ridao gaudeix d'una excedència per retornar a la docència a la universitat, tot i que podria ser nomenat vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) en els pròxims mesos en el nom d'ERC. En tot cas, Borràs ha de buscar relleu al càrrec de lletrat major i també al de secretari general del Parlament. En aquest sentit, ha començat ja a conversar amb la resta de lletrats.

Borràs vol aïllar-se dels lletrats

Cal recordar que el càrrec que fins ara ocupava Xavier Muro, el de la secretaria general, el decideix discrecionalment la presidència del Parlament en base a la seva confiança. Sota aquest criteri, Borràs no tan sols apartaria Muro, cosa que ja hauria comunicat segons 'Voz Pópuli', sinó també d'altres lletrats i funcionaris que consideri que, en els darrers anys, han intentat aturar decisions parlamentàries al voltant del procés independentista argumentant que s'extralimiten de la competència de la cambra legislativa de Catalunya.

Des que és presidenta del Parlament, Borràs ha concedit diverses entrevistes a mitjans de comunicació i, en totes elles, ha posat èmfasi en què les indicacions dels lletrats de la cambra no són «vinculants ni prescriptives», intentant desmarcar la seva acció com a presidenta de la cambra de les pautes marcades pels professionals jurídics del Parlament. Borràs sembla, doncs, disposada a aïllar la labor dels lletrats del dia a dia polític a la cambra del Parc de la Ciutadella.