Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de la lava del volcà Cumbre Vieja arribant a la mar durant la nit

La lava arriba al mar deu dies després: I ara què?

Després de molts dies d'espera, la lava finalment ha arribat al mar i tothom tem les conseqüències que se'n puguin derivar

Ahir, 28 de setembre, aproximadament a les deu de la nit es va produir l'esperada arribada de la lava al mar.

Des que diumenge passat, 19 de setembre, el Cumbre Vieja va entrar en erupció, tothom està molt pendent de com evoluciona el volcà. Els experts han començat una àrdua tasca per a entendre l'evolució del riu de lava i tots els aspectes que envolten el succés.

Un dels moments més esperats era l'arribada de la colada magmàtica al mar. Tothom vaticinava que aquest fet tindria lloc poc després de l'erupció, però han passat més de deu dies fins que no s'ha esdevingut.

Els constants augments i descensos de velocitat feien que la colada s'alentís i que tardés més a desembocar a l'oceà. El riu de lava ha arrasat tot el que ha trobat al seu pas i ha sepultat més de 250 hectàrees de terreny.

Després que ahir a la nit arribés al mar, els experts estan analitzant l'impacte que pot tenir i les conseqüències que se'n derivaran. Aquestes últimes setmanes s'han anat fent prediccions sobre aquest fet, i la realitat que es pot viure dista molt del que s'esperava.

Temor a La Palma després que la lava hagi arribat al mar

L'arribada de la colada a l'oceà ha estat un fenomen impactant. Aquest xoc de masses ha suposat una gran reacció hidrotèrmica i química que alterarà les condicions costaneres de manera espectacular. Els vulcanòlegs apunten que aquestes conseqüències tindran caràcter temporal, però que  seran nefastes per a l'entorn.

Les anàlisis estan centrades en l'impacte que tindrà en la fauna i flora marina. Alguns estudis han assegurat que la capacitat de regeneració és més gran en l'entorn marí, amb períodes de recuperació d'aproximadament dos anys.

Veient el que ha passat, els experts han volgut explicar els aspectes més rellevants del succés i l'impacte que aquest tindrà per a la població. En primer lloc, asseguren que l'arribada de la lava a l'entorn aquàtic s'ha produït des d'una caiguda de 100 metres, cosa que ha accentuat les reaccions químiques.

Apunten que la primera reacció ha estat tèrmica a causa del contrast de temperatures de les dues masses, ja que el magma té una temperatura de més de 1.000 graus i el mar, de 23 aproximadament.

Tot seguit, es va produir una reacció química entre els components de l'aigua, la temperatura i la sal marina, cosa que va provocar que s'alliberessin gasos nocius.

Segons els experts de l'Institut Geològic Miner d'Espanya (IGME), aquesta reacció pot generar fortes explosions en l'entorn i col·lapses per l'acumulació de gasos. Plantegen un nou front explosiu que complica la situació de la població de la zona.

Les autoritats competents d'estudiar el comportament i l'evolució del volcà han volgut informar sobre les conseqüències que això pot tenir. Per a fer-ho, han pres com a referència l'erupció del volcà d'El Hierro i les conseqüències que va tenir per a l'entorn.

Asseguren que les condicions de l'aigua canviaran, cosa que afectarà els ecosistemes marins. Es produirà un augment de les temperatures i un augment de l'acidesa de l'aigua a causa d'alguns components químics, com l'àcid carbònic o l'àcid sulfúric.

Pel que fa a les espècies marines, asseguren que moltes desapareixeran de la zona o seran aniquilades per la reacció. Tot i així, han assegurat que els períodes de recuperació són sorprenentment ràpids i que d'aquí a deu anys podrien aparèixer noves espècies.

També han volgut reafirmar les informacions sobre l'efecte que això tindrà en la terra. Han fet una crida a la població perquè prengui les mesures necessàries per a protegir-se dels gasos. Pel que fa a les especulacions sobre la pluja àcida, han volgut calmar la gent de la zona assegurant que és molt improbable que es produeixi.

La situació s'està complicant per moments i els experts estan treballant més que mai per a avançar-se als esdeveniments. Hem d'estar atents a l'evolució de tot plegat i veure les conseqüències de l'arribada de la lava al mar.