Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de la lava del volcà Cumbre Vieja arribant a la mar durant la nit

Moment irrepetible: l'instant en què la lava cau al mar, en vídeo

La població més propera a Tazacorte segueix confinada pels gasos tòxics

Ja feia dies que s'estava esperant que es produís i finalment va tenir lloc ahir, dimarts 28, vora les onze de la nit en hora canària. Després de nou dies d'erupció, la lava del volcà Cumbre Vieja de La Palma arribava a la mar. I aquí hi havia les càmeres de la 'Televisión Canaria', però també del Grup de Geociències Marines de l'Institut Espanyol d'Oceanografia.

Tal com s'havia calculat, la lava va caure a la mar dins el municipi costaner de Tazacorte, i tan sols quedava per veure quin era el punt exacte on finalment s'acaba precipitant a l'oceà Atlàntic.

Finalment, el ministeri de Transports, mobilitat i agenda urbana gràcies a la Direcció General de la Marina Mercant (DGMM) es confirmava que queia en una zona de penya-segats d'uns 100 metres d'altura, a la Platja dels Guirres.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Les imatges d'aquesta passada nit de la lava caient a la mar semblen confirmar el que ja havien pronosticat els experts. I és que es pot veure com el riu de lava va caient a la mar, acumulant-se en forma de muntanya. Per tant, durant la tarda, la lava superarà la muntanya de Todoque i tallarà també la carretera de la costa.

El contacte del magma amb l'aigua ha generat uns núvols a causa de la diferència de temperatura. Cal recordar que la lava es troba a uns 1.100 o 1.200 graus comparats amb els poc més de 20 de l'aigua. Al principi, les primeres informacions és que aquests núvols blancs contenen gasos, però es dilueixen ràpidament, explicava l'oceanògraf Eugenio Frare a la 'Televisión Canaria'.

Aquest núvol gasós de color blanc estaria format per cristalls volcànics, vapor d'aigua i àcid clorhídric, tot i que no s'ha pogut confirmar la seva toxicitat. De fet, s'està a l'espera de veure si finalment es produeix la pluja de vidres que pronosticaven alguns científics.

Minuts abans que es produís aquest instant, ja havia estat desallotjada qualsevol persona que es pogués trobar als voltants com, per exemple, alguns curiosos i periodistes que es trobaven en un dels observatoris del port de Tazacorte. Així, eren agents de la Guàrdia Civil els que informaven i controlaven que no quedés cap persona a la zona.

Segueixen confinats els barris costaners més propers

Mentrestant, diversos dels barris costaners de Tazocorte segueixen confinats pels efectes que pugui causar el núvol de gasos. La colada de lava que va acabar arribant a la costa és la considerada colada sud. L'ajuntament de la Palma confirmava que el magma arribava «a la mar a Tazacorte seguint un recorregut que no ha provocat cap pèrdua personal».

Les autoritats segueixen insistint en la necessitat de seguir les recomanacions marcades pels experts i mantenir el confinament a les zones indicades. A més, es demana a la població no acostar-se i respectar els límits marcats. Així mateix, les embarcacions han d'estar a unes 2 milles nàutiques de la costa i es recomana no acostar-se a menys de 3,5 quilòmetres del punt on la lava cau a la mar.

S'està formant una petita muntanya davant de la costa

Una altra de les imatges que està causant l'arribada de la lava a la mar és l'acumulació que s'està produint davant de la costa. Davant d'això, el grup de geociències destacava ahir que «s'està generant un impressionant dipòsit de més de 50 metres d'altura».

Aquesta espècie de piràmide de lava s'espera que pugui anar creixent amb el pas de les hores. Tanmateix, està per veure's si això podria acabar permetent el creixement de l'orografia de l'illa de La Palma. A més, tampoc hi ha conclusions clares de com acabarà afectant la vida marina.