Un volcà en erupció

La lava del volcà arriba al mar i es crea un gran núvol tòxic

El moment que els experts anunciaven ha arribat i la televisió ho està emetent en directe

El moment que els experts anunciaven des de fa dies s'ha produït i la lava finalment ha arribat al mar. 'TV Canarias' emetia l'increïble instant, amb una gran columna de fum al fons. Eren al voltant de mitjanit, les 11 a les Canàries, quan les primeres restes de magma han caigut sobre el mar.

El magma s'ha precipitat sobre un penya-segat d'uns 100 metres d'altura a la zona coneguda com la platja dels Guirres, a la localitat de Tazacorte. Ara, segons el grup de geociències marines de l'Institut Espanyol d'Oceanografia, «s'està generant un impressionant dipòsit de més de 50 metres d'altura».

Els especialistes i el dispositiu de seguretat nacional estan seguint en directe l'evolució dels esdeveniments. Estava previst que la lava arribés d'un moment a l'altre a la mar, i finalment ha passat. El magma es troba a 1.200 graus de temperatura, i l'aigua està a uns 23 graus.

Això ha produït la columna de fum que es veu en les imatges. La major part d'ella està composta de vapor d'aigua, tot i que també hi ha partícules d'àcid clorhídric. Això pot produir irritació o inflamació a les vies respiratòries, segons els experts.

Ràpid avanç de la lava cap al mar

Els experts anunciaven l'arribada de la lava cap al mar des de feia diversos dies. Ahir semblava que la situació s'havia estabilitzat, però el volcà va tornar a l'activitat i d'una forma més intensa. Els vulcanòlegs creuen que el volcà estrombolià ha passat a ser hawaià.

Això vol dir que ja no es produeixen explosions tan intenses al cràter, però que la lava emergeix des de més profunditat. El magma que allibera és més calent i més líquid, i això fa que avanci més ràpidament. Ahir al matí estava a només 800 metres de la mar.

Ahir, la televisió canària mostrava en directe l'arribada de la lava al mar. La diferència de temperatura està alliberant una gran concentració de vapor d'aigua i àcid clorhídric. Això obre un nou escenari, d'impredictible evolució.

Què passarà ara?

Les conseqüències de l'arribada de la lava al mar són impredictibles. A curt termini, la majoria dels experts assenyalen un dany en l'ecosistema sense precedents. Per començar, perquè el magma sepultarà als organismes que viuen al litoral.

No obstant això, en molt poc temps podria sorgir també un ecosistema molt més ric. Això és el que ja va succeir a El Hierro, el precedent més recent del contacte de lava volcànica amb el mar. Sigui com sigui, l'espectacle visual està quedant palès en la connexió en directe.

Per ara, l'erupció del Cumbre Vieja a l'illa canària de La Palma ha cobert ja diverses hectàrees, amb gairebé 600 cases destruïdes per complet. Estem davant d'un desastre natural sense precedents a Espanya. I s'espera que l'erupció duri encara algunes setmanes més.

Dispositiu de seguretat actiu

El núvol sorgit del contacte del magma amb l'oceà és perjudicial per als éssers humans. En tot cas, és menys energètic que aquell que surt del con volcànic i que pot arribar fins als 5 quilòmetres d'altura. En aquest cas és menys explosiu i l'aire del litoral ajuda a dispersar-lo.

Però el risc real per a les persones existeix i el dispositiu nacional de seguretat segueix actiu i preparat per al pitjor escenari. «Ara sembla que hi ha un possible risc que la lava, en arribar a la mar, pugui suposar una major toxicitat», advertia fa unes hores la ministra de Defensa, Margarita Robles.

Els especialistes recomanen a la població de les zones afectades que no surtin de casa i impedeixin l'entrada d'aire exterior a casa seva. Els efectes poden ser més nocius per a nens, gent gran i persones amb malalties respiratòries agudes o cròniques.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.