Un jove davant d'una oficina del Servei Públic d'Ocupació.

El govern espanyol explica qui podrà cobrar la nova prestació per atur

La ministra de Treball ha exposat els nous requisits que hauran de reunir les persones per cobrar l'atur col·loquial

La vicepresidenta del govern espanyol, Yolanda Díaz, està preparant una nova reforma sobre la normativa de prestació per desocupació. L'objectiu és millorar la qualitat de vida de les persones sense feina i complir una de les seves finalitats electorals.

Les conseqüències de la pandèmia de la Covid-19 posen en evidència la situació complicada de gran part de la ciutadania. Moltes famílies han perdut la feina i la possibilitat d'incorporar-se al mercat laboral cada vegada és més baixa. 

Un dels objectius del govern central, ara, és esmorteir la caiguda de les economies domèstiques amb noves mesures. Entre elles, destaca la pujada imminent dels salaris o la reducció del cost de l'electricitat. 

No obstant això, moltes persones estan a l'atur i lluiten diàriament contra la pobresa. Per això, el ministeri de Treball vol prendre mesures per afavorir els afectats i ajudar-los a refer-se d'aquest cop tan dur. 

Treball millorarà les prestacions d'atur dels ciutadans afectats

Aquesta setmana s'ha conegut la nova iniciativa legislativa del Ministeri de Treball. Yolanda Díaz, màxima responsable, s'ha mostrat a la banda de la societat i ha posat en marxa moltes operacions per afavorir-la.

Actualment, volen reformar el sistema de protecció per a aquelles persones que es troben a l'atur. La principal motivació de la nova modificació és simplificar els tràmits i restar dificultat a la burocràcia implicada.

Així mateix, sorgeix com a resposta a la necessitat de flexibilitzar l'accés de tot el món i augmentar el temps de permanència d'aquesta prestació econòmica. Entre les mesures que s'estudien, hi ha la d'incloure una nova prestació complementària addicional a la contributiva.

De moment, s'han confirmat els requisits que han de complir les persones que sol·licitin aquesta quantia addicional. En primer lloc, asseguren que aquells que no puguin accedir a cobrar la prestació contributiva, per no complir els requisits, podran ser beneficiaris. Asseguren que això inclou les persones que no hagin cotitzat gaire o que hagin consumit les ajudes base.

«D'aquesta manera, aquells que no comptin amb una ocupació anterior deixaran de ser catalogats com a mesura de protecció», segons el diari 'AS'. És a dir, percebre l'ajuda contributiva no suposarà un perjudici per als interessos econòmics ni per als terminis estipulats. 

Els requisits que s'han de presentar per començar els tràmits burocràtics són més senzills que els actuals. Les persones que vulguin sol·licitar-la hauran d'acreditar la inexistència de rendes individuals i, en els casos necessaris, les responsabilitats familiars.

La institució encarregada exigirà un compromís per a la recerca activa d'ocupació a les persones interessades. La durada dependrà de la realitat a la qual s'enfronti la persona en qüestió. És a dir, l'edat o la situació familiar seran alguns dels punts a tenir en compte per determinar el temps que durarà l'ajuda econòmica.

Tot i que s'han d'acabar de polir alguns detalls, ja se sap la vigència de les noves mesures. Segons Treball, entraran en vigor a principis de l'any 2022. 

Matisen que la quantia de la nova ajuda correspondrà al 80% de l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples (IPREM). És a dir, les persones que rebin aquesta ajuda percebran uns 490 euros addicionals cada mes.

Actualment, s'ha fet una consulta pública per estudiar l'acceptació i opinions per part de la societat. Es tracta d'una nova mesura per protegir els interessos i drets dels ciutadans. Es busca compensar aquells que els han derogat els programes de renda activa d'inserció (RAI) o el subsidi extraordinari per desocupació (SED).

En definitiva, una mesura necessària per posar fi a la situació tan delicada que pateix certa part de la ciutadania.