Novè dia d'erupció del volcà de La Palma, i la previsió dels experts és que seguirà així algunes setmanes més. Es tracta d'un desastre natural sense precedents, que també té conseqüències per a la salut. Els metges adverteixen del dany que pot provocar en el sistema respiratori.
Després de diversos dies expulsant gasos i partícules tòxiques a l'atmosfera, el volcà ha provocat un canvi en la composició de l'aire. Els pneumòlegs alerten que això provoca efectes potencialment perillosos per a la salut. Hi ha un risc real per a les persones que viuen a les zones més afectades.
Segons explica el doctor Javier de Miguel, «el volcà està provocant un augment de la concentració de gasos a l'atmosfera, especialment diòxid de sofre i diòxid de carboni». Això, juntament amb les partícules procedents de les cendres del volcà, posa en risc la salut.
Javier de Miguel és especialista de l'àrea de medi ambient de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR). Segons explica, «aquests gasos i partícules són potencialment nocius per a la salut» i poden provocar diferents símptomes.
Símptomes dels gasos tòxics
D'acord amb l'expert, la contaminació tòxica del volcà es pot manifestar amb irritació de les mucoses dels ulls, el nas o la gola. També pot causar una inflamació de l'aparell respiratori i produir tos i secrecions a les mucoses.
Això es pot manifestar amb sorolls respiratoris i broncoespasmes. Els broncoespames són una constricció de les vies respiratòries que dificulten l'acció de respirar. Es poden produir per diversos motius, i la contaminació ambiental n'és un.
Ningú està exempt de patir aquests símptomes, que poden ser més aguts en alguns col·lectius més vulnerables. Com sol passar en el cas de contaminació tòxica, els nens i la gent gran estan especialment exposats. També les persones que pateixen malalties respiratòries greus.
Recomanacions dels experts
Els experts assenyalen els asmàtics i les persones amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) com els més vulnerables. Es tracta de malalts per als quals qualsevol alteració de l'aire pot portar a una descompensació. Per això llancen una sèrie de recomanacions.
Davant el perill de la contaminació de l'aire pels gasos del volcà, els metges recomanen prendre precaucions. Així ho resumeix el doctor de Miguel: «Les persones que viuen a les zones afectades han de mantenir les portes i les finestres de casa seva tancades».
Fins i tot recomana evitar l'entrada d'aire de l'exterior pels sistemes de ventilació. A més, suggereix l'ús de mascareta, preferiblement la FFP2, i cobrir-se els ulls amb ulleres protectores. També és recomanable deixar de fer exercici a l'aire lliure.
Què passa si la lava arriba al mar
L'activitat del volcà s'ha fet més intensa i la lava avança ràpidament cap al mar. Aquest és un dels moments més temuts pels experts, ja que podria alliberar una columna de fum tòxic. Si es produeix, el risc per a la població de la zona augmentaria.
Javier de Miguel explica que «quan la lava arriba al mar, el primer que es produeix és un xoc tèrmic». La lava està a més de 1.000 graus de temperatura, mentre que l'aigua només a 23. Aquest contrast produeix un gran núvol de vapor d'aigua, que conté àcid clorhídric.
Això pot produir irritació o inflamació de les vies respiratòries, encara que els efectes seran només a curt termini. El volcà Cumbre Vieja ara està alliberant lava més calenta i més líquida que es mou a més velocitat. En les últimes hores s'ha acostat perillosament a la mar.
Els experts asseguren que és qüestió d'hores que el magma faci contacte amb l'oceà. Serà un moment crucial en l'erupció del Cumbre Vieja, que ja ha deixat centenars de cases destruïdes i d'hectàrees afectades. Un desastre natural sense precedents, sens dubte, que obliga a prendre totes les precaucions possibles.