El sector sanitari continua posant el crit al cel veient que, de moment, les eleccions catalanes es mantenen pel 14 de febrer. La pressió hospitalària per causes relacionades amb la Covid-19 és cada vegada més forta i els metges es posen les mans al cap veient algunes de les mesures que s'aplicaran el dia dels comicis, com el fet que positius i contactes de positius puguin sortir de casa o que es pugui saltar el confinament municipal si és per anar a un míting.
L'última veu en contra ha estat la de Magda Campins, cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron. En una entrevista a TV3, la doctora ha definit les eleccions del 14 de febrer com «un atemptat contra la salut pública», sobretot si donem una ullada a la situació límit que viuen a hores d'ara molts centres a conseqüència de la tercera onada de la pandèmia.
Campins ha reconegut que els sanitaris «estan esfereïts» veient la manera com s'han plantejat les eleccions del 14 de febrer. La cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron s'ha mostrat molt crítica amb el fet que persones en quarantena puguin sortir de casa per anar a votar, recordant que des dels hospitals s'està insistint molt en la necessitat de complir les quarantenes imposades. En la mateixa línia s'ha expressat a l'hora de parlar de la controvertida mesura de permetre saltar-se el confinament municipal per anar a un míting i les conseqüències que això pot acabar tenint. «Com volem que els ciutadans respectin les normes i recomanacions si per determinades situacions com les eleccions es relaxen?», s'ha preguntat Campins.
Un 70% de gent immunitzada a l'estiu?
Magda Campins també ha parlat de la campanya de vacunació i les dificultats que hi està havent amb el subministrament de les dosis per part dels fabricants. La doctora ha assegurat que aquest retard en l'entrega dels vaccins era «previsible» perquè és un fet habitual també en campanyes de vacunació normals. En aquest sentit ha volgut rebaixar l'alarmisme respecte al retard de les dosis de Pfizer, admeten que la situació pot no ser tan greu si se soluciona en poc temps. Més preocupant, al seu parer, pot ser el fet que AstraZeneca retalli el subministrament en els volums que ha indicat. «Si no se soluciona sí que representa un problema molt important», ha afegit Campins.
Tot i els maldecaps que estan tenint les autoritats per poder administrar la segona dosi de la vacuna, la cap d'Epidemiologia de la Vall d'Hebron creu que no hi hauria d'haver problemes en aquest sentit si es compleix el termini marcat d'un màxim de 42 dies de diferència entre la injecció de les dues dosis. Això sí, també ha volgut tocar de peus a terra a l'hora de parlar sobre un alt percentatge de gent immunitzada abans de l'estiu, tal com preveien les administracions. «És pràcticament impossible» arribar a un 70% de gent immunitzada aquest estiu, assegura. Campins recomana que «ens ho traiem del cap» perquè, segons les seves previsions, aquesta immunitat s'aconseguirà com a molt d'hora a finals d'any i, per tant, és molt probable que durant tot el 2021 s'hauran de mantenir les mesures de seguretat.