Diverses persones passejant pel centre comercial La Maquinista el 21 de desembre de 2020

Collboni demana a alguns centres comercials «que estiguin a l'altura»

L'Ajuntament de Barcelona veu imprescindible que l'empresa Unibail-Rodamco-Wesfield apliqui rebaixes substancials als lloguers que paguen els botiguers

La crisi sorgida a partir de la pandèmia de coronavirus té molts fronts. Un d'ells és la lluita que tenen molts botiguers per poder pagar el lloguer dels seus establiments. Un dels sectors més afectats en aquest sentit són les botigues dels centres comercials, que estan veient com molts d'ells no poden arribar a cobrir la despesa que els representa -sobretot a partir de les restriccions de mobilitat que afecten aquest tipus d'espais comercials-.

En aquesta línia, les entitats de comerciants Barcelona Oberta i Comertia, ja fa temps que treballen perquè l'empresa francesa Unibail-Rodamco-Wesfield (URW) rebaixi els preus dels lloguers que paguen els botiguers dels centres comercials del qual són propietaris: La Maquinista, Splau i Glòries. Reclamen que URW apliqui la llei catalana i redueixi els preus en el context de crisi de la Covid-19. Ara, BCN Oberta i Comertia s'han trobat amb l'ajuda de l'Ajuntament de Barcelona, que comprès les reivindicacions i ha decidit sumar-se a les peticions de les dues entitats de comerciants.

Jaume Collboni, tinent d'Alcaldia d'Economia del consistori, ha donat suport als comerciants després de reunir-se amb ells aquest dimecres. Pel cap de files del PSC barceloní ha demanat rebaixes «substancials» al preu del lloguer, ja que es tracta d'una mesura «imprescindible» perquè molts d'aquests establiments superin la crisi i evitin el tancament del negoci.

Molts llocs de treball «en joc»

Collboni ha apel·lat a la «responsabilitat» de l'empresa perquè apliqui una reducció «substancial» dels lloguers. «Només així es podrà mantenir l'activitat comercial més enllà de l'actual període de restriccions», avisava el tinent d'Alcaldia de Barcelona. A més, també ha advertit que molts llocs de treball estan «en joc» i ha apel·lat a la «responsabilitat de l'empresa» en una «situació d'excepcionalitat com l'actual». 

En aquest sentit, Collboni demana a URW «empatia i solidaritat» cap a un sector «vital» i espera que «estigui a l'altura de les circumstàncies», tal com han fet altres operadors similars. Ells «han demostrat que l'acord és possible, amb independència del marc jurídic vigent» reivindicava.

D'aquesta manera, l'Ajuntament de Barcelona se suma a la proposta de Barcelona Oberta i Comertia i espera que l'empresa Unibail-Rodamco-Wesfield faci un pas endavant per poder mantenir l'activitat d'una bona part de les botigues que situades en centres comercials i que es troben en una situació. En aquest cas, es tracta dels centres comercials La Maquinista, Splau i Glòries.