Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu d'un bloc de pisos

La limitació dels preus del lloguer a Catalunya, inefectiva

El PDeCAT ja va anticipar en la seva votació al Parlament que la regulació no tindria els efectes esperats

Imatge d'arxiu d'un bloc de pisos
La limitació dels preus del lloguer a Catalunya provoca una caiguda de l'oferta que pot frenar el descens dels preus. | Catalunya Diari

La llei de regulació dels lloguers a Catalunya aprovada pel Parlament el mes de setembre passat no té efectes directes sobre les variacions dels preus dels arrendaments. Aquesta és la principal conclusió que s'obté si s'observa la variació dels preus a Catalunya durant l'octubre, el primer mes complet de l'aplicació d'una llei que està pendent de suspensió del TC, cosa que augmenta encara més la incertesa sobre els seus efectes.

Els preus baixen, però no per la llei, sinó per la crisi del coronavirus

El preu del lloguer a Catalunya va caure un 0,9% el mes passat, ara bé, això no va ser pas per l'efecte de la limitació del preu dels lloguers. Ho demostra el fet que en termes interanuals els preus segueixin creixent —un 3,8%, concretament— i que en altres comunitats autònomes sense aquesta legislació, en el mes d'octubre, s'hagin registrat descensos més significatius, com ara a Madrid (-2,2%) o a les illes Balears (-6,8%).

Descensos en els preus, també el de Catalunya, que venen causats per la crisi del coronavirus: hi ha una caiguda del volum d'estudiants, un descens claríssim del turisme i la incidència del teletreball ha fet que molta gent es traslladi a zones més rurals, fora de la ciutat. Tot plegat, efectes de la crisi de la pandèmia, que generen una caiguda de la demanda i que desemboquen, en darrer terme, en una caiguda dels preus. Val a dir, però, que abans de l'aparició del virus ja s'havia observat una certa tendència al descens que la pandèmia ha accentuat.

El PDeCAT va preveure la situació actual

Davant d'aquesta situació, s'han complert els auguris del Partit Demòcrata. El debat i la votació de la llei reguladora dels preus dels lloguers va adquirir rellevància en el pla merament polític, ja que va suposar la primera 'ruptura' de la unitat de vot entre JxCat i el PDeCAT. Els quatre diputats de la formació demòcrata van decidir oposar-se a la llei, ja que auguraven una caiguda de l'oferta: les noves limitacions farien que els propietaris retiressin els seus immobles del mercat.

Una previsió que ja es comença a complir segons els experts. Si cau la demanda però també cau l'oferta, es limita la caiguda dels preus i es produeix just l'efecte contrari que es buscava amb la llei. Una conseqüència que va dur el PDeCAT a votar en contra de la regulació. «El temps ens dona la raó», apunten a CatalunyaDiari fonts de la formació demòcrata, que recorden que «amb el vot en contra del Partit Demòcrata vam saber llegir els efectes reals de la proposta, que són els que ara s'estan produint, malauradament».

«A més, la previsible suspensió de la llei al TC agreuja la situació, ja que molts propietaris retiren per uns mesos els seus pisos del mercat i reforcen la caiguda de l'oferta», adverteixen des del Partit Demòcrata, constatant que s'han acomplert les seves previsions sobre els efectes de l'aprovació de la llei de regulació dels contractes d'arrendament.

Podem pressiona el PSOE per replicar la llei a escala estatal

Malgrat la inefectivitat del text, a escala estatal Podem pretén aprovar una llei similar a escala estatal. La formació de Pablo Iglesias pressiona el PSOE per proposar al Congrés un text similar al català en els propers mesos, si bé és cert que els socialistes són reticents veient que els efectes a Catalunya no són, ni de bon tros, els esperats en aprovar la llei. En cas que el debat arribi al Congrés, es podrà tornar a materialitzar la divisió entre JxCat i un PDeCAT reforçat ara perquè les tesis que defensava al setembre sobre la regulació dels lloguers són les que han acabat produint-se.