Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la pluja d'estels dels Perseids juntament amb la dels Delta Aquàrides a Prades

Arriben els millors dies per veure les llàgrimes de Sant Llorenç

Es tracta de la pluja d’estels més popular de l’any. El punt àlgid dels Perseids serà la nit del 12 al 13, però el millor moment per observar-los serà aquest cap de setmana

Aquests propers dies arriba una de les cites astronòmiques més esperades de l’estiu: la pluja d’estels dels Perseids, també conegudes com a llàgrimes de Sant Llorenç. El punt àlgid d’aquest espectacular fenomen serà la nit del 12 al 13 d’agost, però el moment en què podrem observar-lo millor serà aquest cap de setmana si tenim en compte la foscor del cel.

I és que la propera Lluna plena serà el 15 d’agost i, per tant, els dies previs a aquella jornada, incloent el punt àlgid de la pluja d’estels, el cel estarà força il·luminat per la llum lunar, fent que es vegin menys els estels. En canvi, aquest cap de setmana, malgrat que no cauran tantes llàgrimes de Sant Llorenç, podrem gaudir d’un cel més fosc i nítid per gaudir del fenomen. 

En aquest sentit, aquest cap de setmana la Lluna es pondrà més d’hora per l’horitzó, cap a les tres de la matinada, fent que durant gran part de la matinada el cel estigui ben fosc i gaudim del reguitzell de meteors caient al damunt nostre. Mentre hi hagi Lluna, per sort el satèl·lit encara estarà creixent i la seva llum serà força tènue, cosa que no passarà la següent setmana.

Les pluges d'estels són uns dels fenòmens astronòmics més esperats de l'estiu | Juan Carlos Casado- Observatori Astronòmic d'Albanyà

 

Els millors llocs per veure la pluja, amb el permís de la meteorologia

Sens dubte, els millors punts per observar la pluja d’estels seran aquells que es trobin llum de les grans ciutat i de la contaminació lumínica. Grans esplanades de l’interior o, sobretot, punts de muntanya poc habitats i aïllats són els millors escenaris per gaudir d’aquest espectacle celeste imprescindible.

No obstant, també haurem de tenir en compte la meteorologia, ja que en el cas que hi hagi la presència d’intervals de núvols la cita astronòmica quedarà totalment esgarrada. De moment tot sembla indicar que tindrem el pas d’alguns núvols alts i prims arreu del territori.  Haurem de creuar els dits i esperar que no facin molt la guitza. Anirem actualitzant la previsió del temps.

Les llàgrimes de Sant Llorenç són la pluja d'estels més esperada de l'any | Arxiu

 

La pluja d’estels més popular de l’any

Les llàgrimes de Sant Llorenç són, sens dubte, la pluja d’estels més popular de l’any  degut a la gran quantitat de meteors que es poden veure caure del cel, però sobretot pel fet que fa calor i la gent està de vacances,  fent que moltes persones passin la nit a l’exterior gaudint del fenomen.

Aquesta pluja d’estels s’origina gràcies a l’arribada de partícules del cometa Swift-Tuttle cada any per aquests dates, i quan entren en contacte amb l’atmosfera s’incendien i es desintegren a una gran velocitat, donant-nos aquest efecte de petits cometes caient al damunt nostre. Segons dades de l’Observatori Astronòmic Nacional, el màxim del fenomen serà de les 04:00h a les 17:00h del dia 13 d’agost. 

Aquests petits meteors cauen a una velocitat de 180.000 km/h i en el punt àlgid del fenomen en podrem veure prop de 200 en tan sols una sola hora. Tot i que aquests dies previs en cauran menys, segurament se n’observaran més gràcies al que explicàvem abans sobre la poca llum lunar.

També et pot interessar...