Després de molt de temps d'especulació, Espanya ha dit adeu a la mascareta. S'ha eliminat aquesta restricció, i això omple d'optimisme la ciutadania. Després de molt d'esforç, tot sembla anar per bon camí.
El país presenta cada cop millors xifres sanitàries. Els contagis i les defuncions són cada vegada inferiors, en gran part gràcies a la vacuna contra el coronavirus. La tornada a la normalitat és més a prop que mai.
Tot i això, alguns experts no transmeten el mateix, ja que, més que alegrar-se per aquesta última decisió del Ministeri de Sanitat, l'han criticat. Avisen que les persones que al gener es van contagiar amb la variant òmicron corren un greu perill actualment.
Dos anys amb la cara tapada
La pandèmia del coronavirus desapareix per moments al territori espanyol. Cada vegada s'eliminen més restriccions i l'evolució epidemiològica és realment favorable. Així doncs, el govern no ha tingut més remei que escoltar el poble i eliminar definitivament l'obligatorietat de la mascareta.
Portàvem gairebé 700 dies «tapant-nos» la cara amb aquest instrument de seguretat i higiene contra el coronavirus. Ara, excepte als centres de salut, hospitals, residències o al transport públic, a la resta de llocs tancats ja no cal portar-la.
Molta gent diu que aquest és el pas definitiu en la lluita contra el virus, ja que consideren que l'aixecament d'aquesta restricció és clau. No obstant això, altres critiquen la decisió de retirar les mascaretes als espais tancats i adverteixen de les conseqüències que tindrà.
Una decisió molt precipitada
La fi de la mascareta ha sigut un tema molt comentat al sector sanitari, i no és d'estranyar. Un dels experts que s'ha pronunciat sobre aquesta qüestió és l'immunòleg Alfredo Corell. Ho ha fet en una entrevista a 'Espejo Público', on ha donat tota mena de detalls.
«És una mesura molt visual, com l'últim símbol de la pandèmia de cara a la població», ha assenyalat. D'aquesta manera, l'expert «hauria esperat deu o quinze dies per a veure els efectes de les mesures. S'ajuntarà la Setmana Santa i la fi de la mascareta als espais interiors», ha precisat.
A més, Alfredo Corell ha llançat una advertència per a les persones que es van contagiar d'òmicron el mes de gener. «Molta gent que va passar el coronavirus al gener m'escriu per a dir-me que tenen símptomes i que han donat positiu a la prova d'antígens. La variant predominant ja no és òmicron, sinó una subvariant d'òmicron coneguda com a silenciosa», va afirmar.
D'aquesta manera, la diferència entre subvariants és tan gran que «la immunitat que deixa una no cobreix l'altra». En altres paraules, una variant no protegeix l'altra, i es pot tornar a ser positiu en coronavirus tot i haver-lo passat a principis del 2022.
Cal destacar que la variant silenciosa no sol tenir símptomes excessivament perjudicials. Ve a ser una cosa semblant a un refredat, encara que sempre és millor prevenir per a evitar un repunt de casos després de Setmana Santa.
Així doncs, Alfredo Corell recomana l'ús de mascareta en llocs on l'aforament és molt gran, com els esdeveniments esportius o musicals. Sembla que encarem la recta final de la pandèmia, i un error ens pot fer retrocedir en el camí cap a la normalitat.