Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El veler ecològic Malizia II

La llarga travessia que farà Greta Thunberg fins a Nova York sense l’ús d’un avió

L’activista sueca creuarà l’Atlàntic en un veler ecològic, impulsat pel vent i per energia solar, per continuar la seva campanya en contra del canvi climàtic al continent americà

El veler ecològic Malizia II
El veler ecològic Malizia II que durà Greta Thunberg a Amèrica | Andreas Lindlahr

 

La jove activista climàtica travessarà l’Atlàntic des d’Europa fins a Nord-amèrica a bord del Malizia II, un vaixell veler impulsat per energia solar i turbines subaquàtiques que no emeten CO2, per tal de fer arribar el seu missatge en contra del canvi climàtic i que exposarà en una intervenció davant l’ONU al setembre.

Greta Thunberg sempre ha evitat l’ús dels avions per la gran empremta de carboni que genera cada vol. Finalment, aquest dilluns va anunciar com s’ho faria per viatjar fins a Nova York, i ho farà a bord d’aquest vaixell de regates, construït l’any 2015 per l’equip Malizia i fundat per la família Grimaldi, dinastia reial de Mònaco.

La travessia tindrà lloc a mitjans d’agost i la tripulació estarà composta pel capità professional Boris Herrmann, el fill de Carolina de Mònaco i nét de Rainier, Pierre Casiraghi, i un director de cinema, Nathan Grossman, de B-Reel Films, que gravarà tot el viatge per fer-ne un documental. A més, també hi anirà el pare de la Greta, Svante Thunberg.

Un trajecte lliure de CO2

Després de mesos d’investigació i consideració de diferents opcions per al viatge, la jove ha decidit que la millor opció és fer la travessa per mar a través d’aquest veler ecològic. D’aquesta manera, espera arribar a Nova York sense emetre ni un sol gram de CO2, gràcies a l’energia del vent, les plaques solars i les turbines subaquàtiques. Així, s’estalviarà les 2,9 tones de CO2 que emetria viatjar en avió. Està previst que surtin des d’un port del Regne Unit, al qual es pot arribar des d’Estocolm en tren i autobús amb una emissió de només 38 kg de CO2.

L’equip de regates de Malizia va construir aquest vaixell de ‘zero carboni’ l’any 2015 i ha posat en marxa també el projecte Repte Oceànic Malizia per donar suport a l’educació climàtica i al monitoratge del CO2 als oceans.

Interior del veler Malizia II
El capità Boris Herrmann a l'interior del Malizia II | Andreas Lindlah

 

Un missatge clar a tot al món

Els objectius de l’activista no només s’acaben a la cimera de l’ONU a Nova York, sinó que té previst participar en nombrosos esdeveniments al llarg del continent americà. Vol reunir-se amb algunes de les poblacions que més impacte pateixen pel canvi climàtic, així com amb activistes i decisors polítics per tractar l’emergència ecològica.

Per fer-ho, ha decidit agafar-se un any sabàtic de l’escola per dedicar-se encara més intensament a la lluita climàtica. Així, es reunirà amb caps d’estats i governs amb l’objectiu d’aconseguir que elevin els compromisos de reducció d’emissions, estarà present en grans manifestacions climàtiques, i es desplaçarà fins a Xile, per a participar en la cimera anual de l’ONU sobre el Canvi Climàtic (COP25) que aquest any se celebra del 2 al 13 de desembre a Santiago de Xile.

Greta Thunberg
L'activista sueca Greta Thunberg | OFICINA DE PREMSA DE GRETA THUNBERG

 

Thunberg creu que durant els pròxims mesos, els esdeveniments a Nova York i Santiago de Xile mostraran si durant tots aquests mesos els líders del món han escoltat a la ciència i als joves de tot el món que han aixecat la veu en contra del canvi climàtic i l’emergència ecològica.

«Jo estaré allà, fins i tot si el viatge resulta massa llarg i dificultós. Farem que s’escolti la nostra veu. Aquesta és la línia del nostre futur i, com a mínim, hem de poder tenir dret a pronunciar-nos. La ciència és clara, i la nostra demanda és perquè tot el món estigui unit darrere de la ciència», concloïa.

També et pot interessar...