Un mosso d'esquadra a l'entrada de Ripoll aturant vehicle per vehicle i amb una cua davant

Llargues cues per accedir al Ripollès i la Cerdanya el primer matí de confinament

El Procicat va acordar a última hora de dimarts el confinament de les dues comarques per frenar l'expansió del coronavirus

Primer dia de tancament perimetral al Ripollès per intentar contenir la propagació de contagis de la Covid-19. Des de les set del matí, s'han viscut retencions en punts estratègics com a l'entrada sud de Ripoll a la C-17, especialment per accedir a la comarca.

Els Mossos d'Esquadra aturen els conductors, i aquells que no poden justificar el desplaçament per motius laborals i altres situacions excepcionals han de girar cua. Els controls es fan en compliment de l'última resolució del Procicat, que ha entrat en vigor aquesta mitjanit i amb una durada de 15 dies. Afecta la Cerdanya i el Ripollès, on s'han disparat els contagis molt per sobre de la mitjana catalana.

Un agent dels Mossos d'Esquadra aturant un cotxe que vol accedir a Ripoll pel confinament perimetral
Els conductors que no han pogut justificar la seva entrada a les comarques confinades no han pogut accedir | Cedida
 
 
 

El túnel del Cadí (C-16) ha registrat també cues quilomètriques de vehicles que volien accedir a la Cerdanya. Els Mossos d'Esquadra paren un per un a tots els vehicles i demanen la documentació als conductors. Molts d'aquests que volien accedir a la Cerdanya han hagut de girar cua, obligats pels agents. Un helicòpter dels Mossos també sobrevola la zona per controlar la circulació al peatge del túnel del Cadí.

Aquest, però, no és l'únic control que la policia té ubicat a la Cerdanya i n'hi ha d'altres repartits pel territori com ara Martinet (N-260). Molts dels conductors portaven la documentació necessària per poder viatjar, però altres han hagut de girar argumentant que desconeixien el tancament de la Cerdanya.

200 Mossos per controlar l'accés a les comarques confinades

Un dispositiu amb 200 agents dels Mossos d'Esquadra controla els accessos al Ripollès i a la Cerdanya (Girona) en les carreteres principals i secundàries per assegurar el compliment del tancament perimetral d'aquestes comarques, decretat pel Govern davant l'alta incidència de casos de coronavirus, la velocitat de propagació i l'alta positivitat a la zona. La decisió ha provocat un veritable terratrèmol a les dues comarques, que l'han rebut com una gran gerra d'aigua freda.

Ho explicava el comissari Joan Carles Molinero aquest dimarts en una roda de premsa al costat del conseller d'Interior, Miquel Sàmper, i la consellera de Salut, Alba Vergés, per anunciar aquest tancament, que entrava en vigor a les 0.00 hores.

Hi ha controls estàtics i dinàmics que comproven que els qui es desplacin ho facin amb una causa justificada o de força major, en un dispositiu progressiu de Mossos en el qual col·laboraran la Policia Local de Ripoll i la de Puigcerdà.

Així, es permet entrar i sortir del Ripollès i la Cerdanya per anar a treballar, cuidar de persones dependents, recollir o portar els fills, i acudir a un centre sanitari o educatiu, incloses les universitats. També com a excepció, es permeten els desplaçaments per tornar al domicili habitual, encara que els qui estiguin la nit d'aquest dimarts a les comarques i visquin de fora no poden tornar en aquests moments, atès que està vigent el toc de queda, ha recordat Sàmper.

A més, es podrà entrar i sortir per anar al banc i a estacions de proveïment en territoris limítrofs, així com per renovar permisos i acudir d'urgència davant un òrgan judicial. Són també excepcions els desplaçaments per exercir el dret de la manifestació i participació política, a més d'altres causes de força major o necessitat, sempre «degudament acreditades».

Quant a les reunions familiars per Nadal, en aquestes dues comarques es limita el nombre d'assistents a sis, enfront dels deu --amb un màxim de dues 'bombolles' de convivència-- permesos en la resta de Catalunya.