Poc se sap fins ara de la nova soca del coronavirus, excepte que pot ser molt més contagiosa que les altres variants. No obstant això, la comunitat científica continua treballant a contrarellotge per a resoldre altres dubtes sobre si és una mutació més letal o si afectarà la viabilitat de les vacunes.
Sobre la nova variant del coronavirus s'acaba de pronunciar l'OMS. El director general de l'Organització Mundial de la Salut, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha afirmat que no hi ha proves que sigui una soca més mortal o que provoqui una malaltia més greu.
L'OMS ha reaccionat amb prudència davant les informacions de la nova mutació del coronavirus que té a Europa en suspens. L'organització ha anunciat que estan treballant amb científics i investigadors «per a veure com es comporta el virus» i que «com més se li permeti disseminar-se més probabilitats hi ha que muti».
No obstant això, la màxima autoritat sanitària en el món no considera que la nova variant posi en perill la vacuna. La responsable de Covid en l'OMS, Maria Van Kerkhove, va anunciar en roda de premsa des de Ginebra la seva posició en aquest tema: «No creiem que això tingui algun impacte en la vacuna».
Thank you @CNN@NewDay for having me on to explain more information about what we know this new #SARSCoV2 virus variant reported from ??
— Maria Van Kerkhove (@mvankerkhove) December 21, 2020
Quick segment below for more info ?@WHOhttps://t.co/fbP4SAMc7z
La vacuna ja està en marxa a Regne Unit i ha estat aprovada també als Estats Units. A Europa, l'agència reguladora també ha donat llum verda a la vacuna de Pfizer. La principal preocupació dels científics és que la nova variant pogués posar en escac la campanya de vacunació que està a punt de començar.
L'OMS crida a la calma davant la falta de proves
No obstant això, hi ha una certa tranquil·litat en aquest sentit. La majoria dels experts coincideix a assenyalar la irrellevància de la nova soca de cara a l'efectivitat de les vacunes. L'OMS secunda també aquesta tesi. En la línia de la seva habitual prudència davant l'aparició de noves informacions sobre el coronavirus, crida a la calma davant la falta de proves.
El que sí que ha confirmat la representant de l'OMS, Maria van Kerkhove, és que es tracta d'una soca que es propaga més ràpidament. Això explica que al Regne Unit s'hagi multiplicat la taxa de reproducció del virus d'1,1 a 1,5. La soca es va descobrir, precisament, després d'un brot amb mil contagiats al sud-est del país.
Pel seu costat, el Centre Europeu per a Prevenció i Control de Malalties (ECDC) assegura en un informe que «anàlisis preliminars al Regne Unit suggereixen que aquesta variant és significativament més transmissibles que les variants que han circulat prèviament, amb un increment estimat de transmissibilitat fins al 70%».
Les autoritats sanitàries europees anuncien que la nova variant del coronavirus té un potencial estimat en 0,4 o més d'augmentar la taxa de reproducció. Però també matisen que es tracta d'un perill potencial, no d'una certesa.
Què diuen els experts?
En tot cas, és un perill per a prendre-s'ho de debò. Un augment de 0,4 a la taxa de reproducció, que mesura el nombre de persones que contagia un infectat, suposaria que les restriccions per a frenar la segona ona a Espanya serien insuficients per a controlar una onada de la nova soca del virus.
Christian Drosten, assessor del govern alemany en el coronavirus i un dels viròlegs més cèlebres d'Europa, creu que «hi ha massa incògnites per a afirmar que la transmissibilitat ha augmentat un 70%». Adolfo García-Sastre, prestigiós investigador espanyol que treballa als Estats Units, també creu que «amb les dades que tenim ara, no sembla molt més transmissible que les variants anteriors».
No obstant això, la nova variant ja s'ha trobat a Dinamarca, Països Baixos, Itàlia, Islàndia, Austràlia i Gibraltar. I és possible que també hagi arribat a Espanya. Per això l'ECDC fa una crida a analitzar i seqüenciar mostres del virus per a identificar casos de la nova variant i mantenir-lo baix control.