Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge amb una imatge de gent caminant pel carrer i unes mans amb bitllets

L'error que cometen aquest mes molts catalans amb els estalvis i els passarà factura

Moltes persones per anar-se'n de vacances recorren al crèdit al consum

Aquest mes, molts catalans cometen un seriós error de què possiblement després es penedeixen. Ningú vol quedar-se sense vacances, i farem tot el possible per anar-nos-en uns quants dies a alguna destinació que valgui la pena. Encara que això impliqui incrementar encara més els nostres deutes.

L'alta inflació generada els últims temps ha obligat unes quantes llars a recórrer als estalvis per arribar a final de mes. Resulta pràcticament impossible assumir aquest increment dels preus, que en alguns casos arriben a passar el 10% respecte a fa un any.

L'arribada de l'agost ens convida a agafar-nos unes vacances merescudes. És cert que no tothom s'ho podrà permetre, però alguns se les enginyen per estirar els diners. Per això, a les famílies no els ha quedat més remei que recórrer al crèdit al consum.

Cada cop més sovint s'utilitza aquest model de préstec que d'alguna manera aconsegueix mantenir en ordre els comptes domèstics. Ajuden a que no s'esgotin els estalvis i permetran, a més, que no arribem tan ofegats a final del mes.

Aquest tipus de finançament ha anat creixent notablement des de començament d'any, com confirmen les dades del Banc d'Espanya. S'ha anat imposant en una època en què el crèdit es va contreure, però cal deixar clar que també presenta uns interessos més alts.

Sembla que a mesura que ens apropàvem a l'estiu es disparaven les sol·licituds. Ja se sap que durant el període estival la despesa incrementa de forma considerable i de vegades no hi prestem l'atenció necessària.

Muntatge d'una guardiola de porquet i una rodona amb bitllets d'euro
Aquest tipus de préstecs tenen uns interessos més alts | Getty Images

Dades que criden l'atenció

El crèdit al consum va créixer al juny un 3,7% respecte al mateix mes del 2022, recull el diari Ideal. Al maig ja s'havia detectat aquesta tendència a l'alça després que es registrés una pujada del 3,5% en termes interanuals.

Els bancs han concedit a les famílies 97.061 milions d'euros en aquests préstecs. Suposa 2.150 milions més que al febrer. Precisament va ser aquell mes quan es va començar a detectar el repunt.

Tal com indica aquest mitjà, la bona evolució del negoci de consum també va permetre que el crèdit experimentés un increment. Al juny, s'aprecia un augment de gairebé 10.000 milions respecte al maig, incloent-hi hipoteques i altres préstecs. En total, es va arribar als 699.234 milions.

Aquests números encara continuen estant per sota del marcat el mateix mes de l'any passat. En concret, un 1,4%. Això és una demostració de les dificultats que tenen les llars per accedir al crèdit.

Una carretera en dos sentits i amb diversos carrils i a un costat una imatge d'una mà amb molts bitllets
Per anar-se'n de vacances solen demanar un crèdit al consum | Getty Images, Hemera Technologies

Cada vegada està més car a causa de les constants pujades dels tipus d'interès. El millor exemple el trobem al sector hipotecari, on es detecta una important contracció. Al juny es van acumular onze mesos consecutius de caiguda i van arribar als 503.364 milions.

El juliol del 2022, quan el Banc Central Europeu va començar a elevar els tipus, es va arribar als 519.129 milions. Amb la informació del Banc d'Espanya es pot assegurar que els diners que les famílies destinen a la llar ocupen la major part de l'endeutament. En concret l'eleven fins al 72%.

Les empreses acusen més la manca de crèdit a l'estiu

El sector empresarial també està notant en excés aquesta contracció del crèdit per part dels bancs. I encara més en aquesta època de l'any. Semblava que suportarien millor aquest escenari, però en realitat no està sent així.

El finançament a les companyies va caure un 2,5% al juny. Va quedar als 923.447 milions. Els que acusen més aquest tancament d'aixeta són les petites i mitjanes empreses.