Després de gairebé un any i mig de treballs, el Museu Pau Casals del Vendrell ha reobert les portes aquest dimecres 22 de juny. Ho ha fet amb un acte inaugural a Sant Salvador que ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès. També hi eren la vicepresidenta de la Fundació Casals— i vídua del Mestre— Marta Casals, i el representant de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro.
Tal com ha explicat el director de la Fundació Pau Casals, Jordi Pardo, la casa d'estiueig del Mestre «necessitava urgentment una rehabilitació». La seva ubicació davant del mar havia provocat la degradació d'alguns elements arquitectònics. La intervenció també ha servit per renovar la museografia i actualitzar el seu discurs.
Mostrar un Pau Casals pluridimensional
«A més d'apostar per elements més audiovisuals i interactius, el nou museu mostra una figura «més pluridimensional» de Casals. Així ho apunta Núria Ballester, directora del museu, que afegeix que ara el museu explica tant «el músic, com la persona i el seu compromís amb la pau i la llibertat». Per això el museu es divideix en aquests dos àmbits i finalitza amb un audiovisual de l'entrega de la Medalla de la Pau de l'ONU a Casals.
El vídeo combina el discurs del Mestre davant les Nacions Unides i la interpretació del 'Cant dels Ocells' amb imatges de crisis humanitàries actuals. «Ens serveix per enllaçar el llegat de Casals amb l'avui», afegeix Ballester. Per Jordi Pardo, el nou museu mostra un Pau Casals més «polièdric», oferint els vessants de «músic, compositor, director i mestre».
El Museu Pau Casals va tancar el febrer del 2021 per començar les obres, que han tingut un cost de 2,5 milions d'euros. La major part s'ha finançat amb fons europeus, tot i que també ha tingut aportacions de la Generalitat, la Diputació de Tarragona, l'Ajuntament del Vendrell i fons propis. En la seva obertura també s'ha comptat amb una actuació del Cor Zongora i la violoncel·lista Carla Conangla.
Un edifici noucentista de més de cent anys
Pau Casals va construir la seva casa d'estiueig de Sant Salvador el 1910. L'edifici noucentista es va fer en dues fases, essent la segona, als anys trenta, la que va incorporar l'ampli jardí i el mirador al mar. El 1974, un any després que Casals morís, la casa es va obrir al públic, per iniciativa de la Fundació Pau Casals.
El 1976 es va inaugurar com a museu, que va tenir una primera gran rehabilitació a finals del segle XX. El museu va ser reinaugurat l'estiu del 2001 i el 2019 va ser declarat Bé Cultural d'Interès Local per part de l'Ajuntament. El 2020 va ser distingit com a Museu d'Interès Nacional per la Generalitat.