Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un edifici

Llei de l'habitatge: el govern limitarà el preu dels lloguers i pren 4 mesures més

Es limita al 3% la pujada del lloguer i es crea un nou barem de grans forquilles per frenar els abusos

El govern espanyol ha aconseguit un acord in extremis per desbloquejar la Llei de l'Habitatge, l'última gran mesura que se li resistia a Pedro Sánchez. Amb aquest pas, l'Executiu dona per complerts els seus objectius abans de les eleccions. El més destacat d'aquesta nova llei és el límit als lloguers.

La Llei de l'Habitatge va ser aprovada al Consell de Ministres fa un any i mig, però des de llavors ha estat bloquejada. Les últimes hores s'han intensificat les reunions amb els socis de govern per desbloquejar-la. ERC i EH Bildu han donat llum verda perquè pugui tirar endavant.

Els principals punts de fricció eren la limitació de preus de lloguer i la regulació dels nous immobles. Tot i que és una llei estatal, les competències d'habitatge corresponen a les comunitats autònomes. Seran aquestes les que hauran de decidir si apliquen els límits al lloguer.

Mesura estrella del govern espanyol: topall del 3% al lloguer

La Llei de l'Habitatge contempla una limitació del 3% a la pujada dels lloguers. En aquests moments, com a mesura excepcional del paquet anticrisi, es limita la pujada dels lloguers al 2%. Però amb la nova llei es garanteix que els lloguers no puguin pujar de manera descontrolada en un futur.

Imatge de diversos balcons d'un bloc de pisos
Els lloguers no podran pujar més d'un 3%. | Getty Images

La mesura es posarà en marxa a partir del 2024, encara que la competència serà exclusiva de les comunitats autònomes. «L'increment a conseqüència de l'actualització anual de la renda no podrà excedir en cap cas el 3%», diu el text. A partir d'ara, el preu del lloguer comptarà amb el seu propi indicador.

A partir de l'1 de gener del 2025 les comunitats comptaran amb un índex més estable i inferior a l'evolució de l'IPC. Això permetrà limitar els augments de la Renda per la renovació anual. Igualment, es rebaixa la definició de 'gran forquilla' d'habitatge de 10 a 5 immobles.

Les 5 mesures clau de la Llei d'Habitatge

El govern espanyol ha anunciat avui en roda de premsa l'aprovació de la llei que limita la pujada del preu dels lloguers. Però, a més, el text contempla altres novetats. Oskar Matute (EH Bildu) i Pilar Vallugera (ERC) han explicat les claus d'aquesta nova llei que tira finalment endavant:

-Aquest any es mantindrà el límit del 2% als lloguers, i l'any que ve entrarà en vigor el límit del 3%. Això vol dir que els propietaris no poden pujar el lloguer més d'aquest tant per cent. La intenció és que els preus de l'habitatge pugin per sota de la inflació gràcies a un nou indicador.

-S'elimina l'IPC com a indicador per actualitzar els preus de l'habitatge. S'entén que aquest indicador provocava grans fluctuacions i pujades fortes. El Ministeri de Transports i les comunitats autònomes treballaran els pròxims mesos per perfilar un nou indicador sempre per sota de l'IPC.

-Es rebaixa la definició de gran forquilla, ja que a partir d'ara ho seran els propietaris amb cinc o més habitatges. Amb aquesta mesura es pretén exercir un control més gran sobre les forquilles per frenar els abusos i l'especulació. S'ha anunciat una contenció de preus a zones tensionades.

Fotomuntatge de diversos bitllets d'euro i unes claus.
La nova llei limita el preu dels lloguers i els abusos. | CatalunyaDiari

- S'amplien les zones tensionades, ja que ara només hauran de complir una de dues condicions (càrrega de la hipoteca i preu de compra). Fins ara havien de complir tres condicions. Amb aquesta mesura es poden declarar més zones tensionades on aplicar limitacions de rendes.

- S'aproven noves mesures per frenar els desnonaments. Deixaran de ser legals els desnonaments sense hora ni data predeterminada i s'hi inclouen noves pròrrogues en els procediments de llançament que ajornaran els processos. S'estipula l'obligació de solució habitacional per a les persones vulnerables.

La Llei d'Habitatge, envoltada de la polèmica

El govern espanyol entén que amb aquesta llei es reconeix el dret a l'habitatge i s'intervé el mercat topant el preu del lloguer. Afronta l'especulació i els abusos i frena l'augment descontrolat dels lloguers. Es facilita així l'accés a l'habitatge per a tots els ciutadans.

La llei neix envoltada de la polèmica, ja que des d'alguns sectors es considera que és inconstitucional intervenir el mercat. A més, altres sectors creuen que el límit al lloguer provocarà l'augment immediat dels preus. La llei ha estat titllada d'electoralista i sense beneficis reals per als llogaters.