La Galatea de Reus

Se n'assabenten a última hora: Les llibreries hauran de tancar els caps de setmana

Les noves restriccions fixades pel Procicat permeten als cinemes dels centres comercials seguir funcionant

Les llibreries hauran de tancar els caps de setmana a partir del 7 de gener i durant 10 dies. Així ho han confirmat fonts de Salut, que han recordat que només podran obrir els establiments comercials que siguin essencials. També s'ha aclarit la situació dels cinemes que es trobin dins de centres comercials. Les restriccions del Procicat permeten que aquests puguin seguir funcionant encara que la gran superfície estigui tancada.

També hauran de tancar les botigues de més de 400 m2 i els gimnasos. Només es permetran les activitats esportives a l'aire lliure. El lleure queda suspès, així com la majoria de les extraescolars. La restauració i la cultura, en canvi, no sumen noves restriccions.

Aquest migdia, el Govern ha anunciat també que se suspenen les activitats de cultura popular i tradicional, incloses les de caràcter esportiu, i s'ajornen les competicions esportives a excepció de les oficials d’àmbit estatal, internacional i professionals, que hauran de ser sense públic. Segons ha explicat el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, s'ha optat pel confinament perimetral de municipi perquè és més fàcil controlar la sortida o l'entrada d'un municipi que d'una comarca i a més es compta amb les policies locals per fer-ho.

El cert, però, és que fins a mitja tarda d'aquest dilluns, 4 de gener, Salut no ha aclarit si les llibreries formarien part d'aquest col·lectiu obligat a tancar a Catalunya en el sí de les noves restriccions per la Covid-19

Restriccions per «mantenir el virus a ratlla»


Vergés ha explicat que les noves mesures busquen frenar la tendència a l'alça i «mantenir el virus a ratlla». Per la seva banda, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha defensat que les noves restriccions són «unes mesures de molt impacte i curta durada" i ha apuntat que l'objectiu ara mateix «no és reduir les xifres» sinó «aturar-les i frenar-les». «Això és pot agosarat? Potser, però tenim el país i la situació econòmica que tenim, no som Alemanya, ni França ni Holanda, que ningú s'enganyi», ha afegit.

Argimon ha detallat que actualment s'està creixent un 4% en els casos detectats cada dia. Pel que fa a ingressos, ha dit que els darrers 15 dies han augmentat en un 27%, mentre que els últims 7 dies l'increment ha estat del 18,6%. Pel que fa a pacients d'UCI, la variació dels darrers 15 dies és del 20% i en els últims 7 del 16%. Segons ha assenyalat, això demostra que hi ha un creixement "sostingut" que ja va començar els dies 6 i 7 de desembre, amb el pont de la Puríssima.