Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Aparador d'una llibreria.

Les llibreries de Tarragona poden arribar a perdre un 30% de la seva facturació anual pel coronavirus

Sant Jordi se celebrarà el 23 de juliol

Aparador d'una llibreria.
Una dona amb mascareta passa davant de l'aparador d'una llibreria. | Laia Solanellas

Entre els esdeveniments que han quedat cancel·lats per la tempesta sanitària i econòmica generada pel coronavirus, es troba Sant Jordi, el dia del llibre i la rosa. Més enllà de les imatges romàntiques de la diada, de les rambles plenes a vessar, i la dolça primavera estovant els ànims, Sant Jordi és, també, una data clau per a la supervivència econòmica de les llibreries, un negoci greument tocat pels gegants d'Internet com Amazon i per la manca d'hàbits de lectura.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

L'anul·lació de Sant Jordi posa en  risc entre el 10 i el 30% de les  vendes anuals de les llibreries. S'han llançat iniciatives, com ara 'Llibreries Obertes' per, a través d'una plataforma digital, ajudar a aquests negocis a continuar amb la seva activitat comercial. Per conèixer com estan encarant aquests dies, TarragonaDigital s'ha posat en contacte amb algunes de les principals llibreries de les comarques tarragonines.

 

«Sant Jordi ens suposa dos mesos de la facturació anual»

La històrica llibrera Adserà, que encara resisteix els embats dels problemes comercials de la ciutat de Tarragona, explica que «per nosaltres, Sant Jordi suposa uns dos mesos de la  facturació anual». «Ara bé», puntualitzen, «cal tenir en compte que febrer i març, així com maig i juny, són gairebé deficitaris». A Reus, des de Galatea matisen: «l'afectació de l'anul·lació de Sant Jordi depèn de la llibreria; en el nostre cas pot oscil·lar entre un 7% i un 10% de la facturació anual però a les  llibreries petites  pot suposar entre el 25% i el 30%  de la facturació anual».

La llibrera Roca de Valls s'ha convertit, amb els anys, en un dels establiments més icònics de la capital de l'Alt Camp. Va obrir portes l'any 1944, amb Octavi Roca i Júlia Ortiga, al capdavant. Preguntats sobre l'afectació de l'anul·lació de Sant Jordi, responen: «Sant Jordi és una diada que fa que moltes llibreries puguin sobreviure  la resta de l'any. A més, per a les llibreries petites com la meva, el percentatge de vendes d'aquest dia és del 20% del total anual. Enguany, més que mai, haurem de fer una gran festa de Sant Jordi quan sigui  possible».

Al Vendrell, la llibreria Mitjans, que enguany compleix 50 anys, es juga el 10% de les vendes anuals amb Sant Jordi. Per aguantar aquesta baixada de persiana que s'han vist obligats a fer, Mitjans ha presentat un ERTO als seus tres treballadors, han retrocedit comandes i creuen que «si la situació no s'allarga més de  tres mesos, resistirem».

La Galatea de Reus.
La històrica Galatea de Reus es juga entre un 7% i un 10% de la facturació anual sense Sant Jordi. | Laia Solanellas

«Quan el malson passi, haurem de buscar una data per recuperar Sant Jordi»

Així doncs, havent-hi tant en joc, preguntem a les quatre llibreries, les quatre de referència a les seves localitats, com es podria, si és possible, recuperar Sant Jordi. Adserà aposta per «esperar a veure què diu la Cambra del Llibre. Apuntaven a fer-ho al mes de juny». De fet, el Gremi de Llibreters de Catalunya ha fet públic que treballa per poder dur a terme Sant Jordi «o al mes de juliol o a l'octubre». Finalment, aquesta mateixa setmana s'ha conegut que el sector del llibre i el Gremi de  Floristes han acordat celebrar Sant Jordi el 23 de juliol.

Galatea, des de Reus, mira de treure-li ferro a l'assumpte de celebrar Sant Jordi passat el 23 d'abril: «aquesta diada ja ha tingut  canvis. Al principi, la festa es feia al mes d'octubre, o setembre, quan va començar a Barcelona, al segle XIX. Posteriorment es va canviar, perquè feia mal temps, i es va buscar l'època de la primavera, que era més estable climatològicament, fent-la coincidir amb l'aniversari de la mort de Cervantes».

La Mitjans, a la capital del Baix Penedès, creuen que «Sant Jordi, tal com l'hem fet cada any, és  irrecuperable. Una altra cosa és que es faci el dia del Llibre al juny o al juliol, hauria de comptar amb una gran publicitat en l'àmbit institucional, i es pugui vendre una tercera part d'una diada normal».

Des de Valls, la Roca prega perquè «aquest 2020 no ens quedem sense el dia de Sant Jordi». «Quan aquest malson passi s'haurà de buscar una data per treure els llibres i la gent al carrer. Tots ho volem i ho necessitem: autors, editors, llibreters i lectors. Per això hem de passejar el llibre sota del braç, per tal de donar una  empenta i revitalitzar el sector de la millor manera possible» desitgen des d'un dels establiments més emblemàtics de la capital de l'Alt Camp.

 

«Una ciutat sense llibreries és una ciutat morta»

'Llibreries obertes'  és una campanya sorgida com una iniciativa de la cooperativa Som i l'agència Mortensen. A través d'una plataforma digital, els lectors poden  comprar llibres en les diverses llibreries que s'han adherit a la proposta. Quan les botigues tornin a obrir, el comprador podrà  recollir  el  producte físicament  a l'establiment habitual. Les quatre llibreries consultades s'han sumat a la iniciativa perquè «tota ajuda és bona».

Demanem, també, a Adserà, Galatea, Roca i Mitjans,  recomanacions literàries  per passar el confinament. Les respostes són les següents, començant en ordre invers al citat: 'Tota una vida per recordar', de Núria Pradas; 'La veïna del costat', de Yewande Omotoso: 'Hannah', de Christian Gálvez; i 'Progenie', de Susana Martín.

Imatge del carrer Sant Agustí, de Tarragona, durant els dies de confinament
Les llibreries creuen que una ciutat sense llibreries és «una ciutat morta» | Àngel

Per últim, i pensant en la post pandèmia, oferim a les quatre llibreries la possibilitat de fer una  petició a la ciutadania. Adserà, des de Tarragona, és molt clara: «quan tot això acabi,  comprin en les  llibreries de la ciutat perquè una ciutat sense llibreries, o sense petit comerç, és una ciutat morta». Galatea, a Reus, s'allarga una mica més però s'expressa en la mateixa línia: «En una població com Reus, el sector del  comerç  representa una generació de llocs de treball molt important. Reus no es pot deixar perdre aquest substrat comercial. No tenim res a dir a comprar per Internet, jo mateix ho faig, però quan ho faig procuro que sigui en establiments oberts, on hi ha gent treballant. Cada vegada que fem un clic, hauria de ser un clic responsable».

Les quatre llibreries saben que costarà oblidar la imatge dels carrers buits de gent i de les botigues tancades. Per això, coincideixen que, quan tot això passi, «omplim els espais de persones, parlem, comprem, passegem. Hem d'omplir de vida qualsevol racó i no oblidar que tots ens necessitem per tirar endavant».