Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'un carro de la compra.

La llista dels productes més robats a Mercadona, Lidl, Carrefour o Alcampo

Els robatoris suposen altes pèrdues anuals per a tots els supermercats

Els supermercats han de bregar cada dia amb un problema que fa que els seus beneficis no siguin igual de bons. Encara que, per sort, no arriba al punt que els suposi tenir pèrdues, almenys ara com ara i esperem que així continuï durant molt de temps.

Aquest problema no és altre que els robatoris. De tots els clients que poden passar per un supermercat, n'hi ha que entren amb la intenció d'emportar-se alguna cosa sense passar per caixa. Encara que pugui semblar que es roba per necessitat, es té coneixement dels productes més robats segons la comunitat autònoma. I no tots són els que es podrien incloure a la llista de bàsics.

No es lliura cap cadena. Mercadona, Lidl, Alcampo, Carrefour… Tots veuen com aquesta conducta afecta els seus números. I no és que no ho intentin combatre. En algunes botigues tenen seguretat, a més de la feina dels empleats que estan atents a aquests robatoris, però no sempre és possible evitar-ho.

Pèrdues anuals de 1.800 milions d'euros

Per saber com afecten els robatoris als diferents supermercats cal conèixer dades. Veient les xifres, ens podem fer una idea dels efectes que té el fet que hi hagi gent que vulgui fer la compra per la cara sense passar per caixa per pagar allò que s'està emportant.

diners
Per saber com afecten els robatoris als diferents supermercats cal conèixer dades. | GETTY IMAGES

Ara mateix, les botigues d'Espanya tenen unes pèrdues de 1.800 milions d'euros a l'any provocades pels robatoris. Si aquesta xifra et sembla alta, tot fa creure que és de les més baixes que veuràs. Sembla que aquesta anirà en augment. És més, s'hi ha arribat després que any rere any les pèrdues pels robatoris hagin anat creixent.

També es pot veure des d'una altra perspectiva. És a dir, els efectes que es produeixen en els beneficis que obtenen els supermercats. Aquests es veuen reduïts per haver de fer front a la sortida de productes de la botiga sense pagar-ne el preu. I no és baixa precisament la quantitat dels beneficis que es perden per aquest problema.

Per fer-ho, primer cal tenir en compte que el benefici que tenen els supermercats, més o menys i tirant a dalt, és del 2 %. Si et sembla que la xifra és baixa, més t'ho semblarà quan et diguem que pràcticament la meitat es perd pels robatoris que es produeixen a les botigues.

Els productes que més es roben

Ja t'hem parlat dels efectes negatius que pateixen les cadenes de supermercats per l'onada de robatoris que hi ha als diferents establiments. Ara bé, de segur que t'interessa saber quins són els productes que tenen més èxit entre els lladres.

Per oferir dades més concretes, STC Nedap, una empresa especialitzada en donar solucions a menjar i botigues, ha fet un estudi per oferir més dades sobre aquest tema. Per fer-ho, ha utilitzat com a mostra les dades de 10.000 establiments de diferents punts d'Espanya.

Foto d'uns talls de pernil.
Els ibèrics encapçalen la llista dels productes que més s'emporten els lladres sense pagar dels supermercats. | Getty Images

Els ibèrics encapçalen la llista dels productes que més s'emporten els lladres sense pagar dels supermercats. Seguidament, al segon lloc trobem begudes alcohòliques, entre les quals s'inclouen les cerveses, el vi o destil·lats. Tanca el podi la tonyina, un aliment molt versàtil per tenir a qualsevol casa.

Els robatoris per comunitats autònomes

Tot i això, l'estudi ha volgut anar més enllà i ha esbrinat quin és el producte que més es roba a cada comunitat autònoma. Començant per la part nord, a Galícia, Astúries i el País Basc el pop és el més desitjat. Al mig hi ha Cantàbria, on les gambes i els llagostins són els més robats.

Seguint el passeig geogràfic de robatoris, Navarra ha de tenir més vigilats els fruits secs i a La Rioja s'han de fixar en la xocolata. A Aragó, la carn és el més cobejat i a Catalunya prefereixen emportar-se el cava per brindar pel seu robatori. Castella i Lleó té uns lladres que opten pel producte local i furten les canyes de llom.

Si seguim pel centre de la península, veiem que a Castella-la Manxa els qui roben són aficionats al formatge. A Madrid busquen pal·liar les altes temperatures i s'emporten de franc els gelats, igual que passa a la Comunitat Valenciana.

Continuant el mapa de manera descendent, comprovem que a Múrcia prefereixen emportar-se l'oli, igual que a Extremadura. Per acabar el recorregut per la península, ens trobem amb Andalusia i amb uns lladres que acudeixen als supermercats per emportar-se formatge.

Sortint ja de la península, els robatoris també existeixen, evidentment. Per exemples, a les Illes Balears el formatge és el producte més demandat per treure d'amagat de la botiga. Tot i això, a les Canàries prefereixen no haver de pagar per les begudes alcohòliques. Per acabar, l'oli és el producte que més es roba a Ceuta i Melilla.