Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Lluís Miquel Hurtado, periodista de guerra i conflictes internacionals, serà un dels conferenciants del cinquè TEDx Tarragona.

Lluís Miquel Hurtado, el canongí resident a Iran i expert en conflictes internacionals

Aquest dissabte serà al Palau de Congressos en el cinquè TEDx Tarragona, on explicarà de què tracta la seva feina i quin és el paper d'un periodista de guerra

Lluís Miquel Hurtado, periodista de guerra i conflictes internacionals, serà un dels conferenciants del cinquè TEDx Tarragona.
Lluís Miquel Hurtado, periodista de guerra i conflictes internacionals, serà un dels conferenciants del cinquè TEDx Tarragona. | Àngel Ullate

 

Lluís Miquel Hurtado va néixer a la Canonja l'any 1986 i actualment és periodista expert en conflictes internacionals i guerres. Viu a Iran, des d'on informa de les tensions entre el govern i els Estats Units d'Amèrica, però ha estat present en la guerra de Síria, el conflicte kurd, la crisi dels refugiats a Grècia o el cop d'estat contra Erdogan a Turquia, entre altres. Aquest dissabte serà un dels conferenciants del cinquè TEDx Tarragona, on intentarà fer entendre de què tracta la seva feina i quin és el seu paper a l'estranger i on proposarà una «aliança» entre l'audiència i els periodistes.

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

'Luismi' Hurtado, un periodista de referència en conflictes internacionals

La carrera d'Hurtado va començar quan va esclatar la crisi econòmica. Era l'any 2008 i, amb els estudis de Publicitat i Periodisme a la butxaca, s'endinsava en un món periodístic que «estava trastocat i havia trontollat completament». Al diari ADN, encara com a becari, va veure com la redacció es buidava després que l'empresa «apostés pel diari en paper i no pel digital». Després, va passar per mitjans com la Sexta o el Mundo, on va treballar com a editor de vídeos. 

L'any 2012 va apostar per complir el seu somni: ser periodista de guerra i conflictes internacionals. «Vaig trucar a la porta de molts mitjans. I quan dic trucar a la porta, ho dic literalment. Si no em responien als correus, em plantava a redacció i demanava parlar amb els caps», explica. Istanbul va ser el seu destí, on s'hi va establir amb la voluntat d'engegar la seva carrera professional fora d'Espanya. «Havíem saltat a un nou paradigma del periodisme, on el professional havia de crear la seva pròpia marca», defensa. 

Després d'uns mesos al terreny, les notícies van començar a brollar. L'esclat de la guerra a Síria, el conflicte kurd, les eleccions d'Erdogan a Turquia, el cop d'estat en aquest país de l'any 2016, les milícies del PKK i els combatents espanyols contra l'estat islàmic o l'arribada massiva de refugiats a les costes gregues són alguns dels conflictes que Hurtado ha documentat per diferents mitjans durant aquests set anys. 

Hurtado, durant la conversa que ha mantingut aquest divendres amb TarragonaDigital.
Hurtado, durant la conversa que ha mantingut aquest divendres amb TarragonaDigital. | Àngel Ullate

«A Occident pensem que el que passa allà és impensable aquí»

Hurtado té clara la seva funció: explicar els conflictes internacionals perquè Occident en prengui nota. «Ens pensem que el que passa allà aquí és impensable, però nosaltres també hem patit guerres i les decisions i reaccions dels polítics són essencials. Això ens pot tornar a passar i n'hem de ser conscients», recalca.

El canongí ha viscut de primera mà la fugida dels sirians cap a Turquia i Europa, el drama d'arribar a les costes de Grècia i l'esforç dels refugiats per reprendre la seva vida als camps. Tot mentre a Europa es gestava un discurs d'extrema dreta que ja ha arribat als parlaments d'arreu de la unió.

«L'únic que fan és intentar prosperar. El que era pastisser a Síria ara ho intenta a Turquia, on hi va arribar la majoria. Hi ha estudis que demostren com moltes ciutats del sud de Turquia s'han desenvolupat econòmicament gràcies a la immigració. No entenc com la Unió Europea no assumeix aquesta realitat, com es crea aquest odi irracional. I ho diu un fill d'immigrants andalusos», denuncia el periodista. 

Lluís Miquel Hurtado és crític amb el posicionament de la UE vers els refugiats. «No entenc com no assumeix la realitat», diu.
Lluís Miquel Hurtado és crític amb el posicionament de la UE vers els refugiats. «No entenc com no assumeix la realitat», diu. | Àngel Ullate

 

El futur del periodisme, en mans de l'audiència

Hurtado serà un dels conferenciants que demà parlarà sobre els «Batecs» en la cinquena edició del TEDx Tarragona. Els seus «batecs» passen pel periodisme i per explicar què passa més enllà de les fronteres de la Unió Europea. Per aquest motiu,  descriurà quina és la seva feina a l'Iran, com treballa un periodista de guerra, quina és la seva situació a l'estranger i quines necessitats té algú que informa d'un conflicte 'in situ'.

El periodisme que entén Hurtado passa per un finançament conjunt dels mitjans, on l'audiència hi ha de tenir un paper rellevant. «Cal un replantejament al món periodístic. Si es vol immediatesa veraç, s'han d'augmentar els recursos humans», assegura. Per això, vol proposar una «aliança» entre periodistes i públic. «Si exigeixen veracitat i treball excel·lent han de pagar. Si no, que deixin de queixar-se», afirma amb contundència.

En uns temps on els mitjans de comunicació són molt criticats, Hurtado és ferm defensor de què el periodisme ben fet s'ha de pagar. «I si la gent no paga, els ingressos arribaran d'un altre lloc i els anunciants es creuran amb la capacitat d'influir en la independència del periodista», recalca. «Quan la gent pagui, podrà exigir», sentencia. 

Aquest dissabte, els assistents al TEDx Tarragona podran acabar de conèixer la història d'Hurtado i els seus plantejaments sobre l'evolució del periodisme. Després, tornarà a Iran per informar de les tensions entre el govern i els EUA.