Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un butaner descarregant una bombona d'un camió

La llum, el gas i ara, el butà: el preu que tindrà a partir d'aquesta setmana

El preu de la bombona de butà augmentarà un altre cop

Per desgràcia dels ciutadans espanyols, el nostre estil de vida s'encareix per moments. Cada cop són més els serveis que pugen de preu, i arribar a final de mes s'ha tornat un autèntic repte.

Després de veure com augmenta dràsticament el valor de la llum, el gas o fins i tot del combustible, ara li ha tocat el torn a la bombona de butà. Aquesta pujada entrarà en vigor a partir de demà, dimarts 17 de maig, tal com assegura la resolució publicada aquest dilluns pel BOE.

Aquest encariment, que suposa un dur revés a moltes llars, supera xifres de rècord. L'economia a Espanya està cada cop pitjor, i som els ciutadans els que hem d'assumir aquesta situació.

Imatge d'unes bombones de butà.
Les bombones de butà pujaran de preu a partir de demà, suposant un cop econòmic pels ciutadans | Europa Press

 

Això és un no parar

El dia de demà marcarà un abans i un després al sector del butà. I és que el preu màxim de la bombona de 12,5 quilograms pujarà un 4,94%, és a dir, costarà un total de 19,55 euros, segons afirma el Butlletí Oficial de l'Estat.

Aquest inesperat increment en el preu és degut al fort ascens de les cotitzacions de la matèria primera en un 6,13%, i dels nolis en un 9,83%. A més, la depreciació d'un 3,61% entre l'euro comparat amb el dòlar fa que les autoritats es vegin obligades a encarir aquest servei.

És més, des del Govern no han pogut actuar tal com han volgut del tot. I és que es va establir un límit de variació superior del 5% al preu sense impostos que dicta l'Ordre IET/389/2015 de 5 de març. Si no fos així, s'hauria encarit un 8,19% total, una xifra que fa por.

 

Uns càlculs fets amb esquadra i cartabó

El valor de la bombona de butà es revisa bimestralment el tercer dimarts del mes. Els encarregats de dur a terme aquesta operació venen de la Direcció General de Política Energètica i Mines.

Aquests càlculs per trobar el preu es realitzen en funció del cost de la matèria primera als mercats internacionals, dels nòlits i de l'evolució entre l'euro i el dòlar. Així mateix, el valor, sigui a l'alça o a la baixa, es limita al 5%.

Actualment, es consumeixen uns 68 milions d'envasos de gas liquat de Petroli (GLP) de diferents capacitats. Entre aquests, 53 milions estan subjectes al preu màxim regulat, que és el 78%.

Imatge d'un vehicle amb bombones de butà.
Una institució s'encarrega de calcular el preu just per estabilitzar l'economia | Europa Press

Tot i això, el seu consum es redueix per moments. Entre el 2009 i el 2018, l'ús d'aquest combustible ha baixat un 20%. Això demostra que cada cop són menys els ciutadans que utilitzen bombones de butà.

No tot són males notícies

Demà, dimarts 17 de maig, també hi haurà informació que omplirà d'optimisme els ciutadans. I és que el preu màxim del GLP canalitzat baixarà en un 7,9% a la factura per a un client mitjà.

Camió amb bombones de butà
El preu de la factura del propà canalitzat baixarà | Europa Press

Amb aquesta nova mesura que entrarà en vigor en qüestió d'hores, els preus de la factura anual patiran la reducció més gran del darrer any. Aquesta activitat consisteix en el subministrament de gas propà mitjançant una xarxa de distribució alimentada des d'un dipòsit que emmagatzema el gas de manera líquida.

D'aquesta manera, el client tindrà un subministrament de manera constant, i amb una facturació mitjançant un comptador. No caldrà fer comandes prèvies ni molt menys, la comoditat del GLP canalitzat afavoreix en gran part el treball.