Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla d'Oriol Mitjà

Oriol Mitjà alerta del perill que viu Catalunya per la nova onada de Covid-19

L'epidemiòleg català alerta després de les dades preocupants

La Covid-19 encara no se n'ha anat de les nostres vides. I això, malgrat que hi hagi a la població un ambient de relaxació al voltant de la Covid-19 després de passar el pitjor de la sisena onada.

Hi ha molts experts que segueixen en alerta pel que pugui passar les pròximes setmanes. I un d'ells, Oriol Mitjà, ha deixat les coses clares als catalans. Segons el que ha confessat el mateix epidemiòleg fa unes hores, no ens hem de relaxar davant l'arribada d'una nova variant.

El cas és que l'epidemiòleg i expert en malalties infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol, Oriol Mitjà, ha tornat a donar la veu d'alarma. Aquest ha afirmat al programa Espejo Público, d'Antena 3, que «les dades apunten que hi ha una nova onada de Covid-19. La incidència acumulada en persones més grans de 60 anys està augmentant», ha dit les últimes hores.

Oriol Mitjà revela les causes reals de la nova onada

Oriol Mitjà exposa que per apreciar canvis de tendència a la pandèmia no només és clau fixar-se en els pacients a l'UCI per Covid-19, ja que «hi ha un decalatge. La persona primer s'infecta, triga una setmana a tenir complicacions i una setmana més a arribar a l'UCI». Així de clar ho ha explicat davant la mirada atenta de Susanna Griso.

Oriol Mitjà, en una conferència
Oriol Mitjà ha alertat de la situació en un programa de televisió | ACN

L'expert explica que dues de les causes d'aquesta nova onada són «la retirada de les mascaretes i la relaxació de la població». Mitjà afirma que, després de molt de temps de restriccions per frenar la Covid-19, «tenim tots moltes ganes de festa i estem sortint massivament».

Els motius que estan provocant la pujada de casos

L'epidemiòleg català també posa sobre la taula un altre factor clau que provoca aquesta pujada de casos. I no és altre que haver deixat de fer aïllaments. Mitjà sosté que «una persona infectada, per exemple en una fira, després treballarà i infecta altres persones».

Així, Mitjà apunta que «tot i que s'hagi retirat l'obligatorietat, si una persona dona positiu, s'hauria de dur a terme un aïllament de tres a cinc dies o, almenys, fins que el test surti negatiu».

Tres persones al carrer amb mascareta
Oriol Mitjà subratlla els errors que estan provocant l'augment de casos per Covid | Canva

Per a aquest conegut expert en malalties infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol, s'haurien d'implantar algunes mesures per reduir els contagis. L'expert demana «portar mascareta a interiors si es tenen símptomes i millorar la cobertura de la tercera dosi de la vacuna».

El perill en forma de nova variant que podria arribar a Catalunya 

Fa unes setmanes, Oriol Mitjà també va avisar que no ens hem de relaxar davant de la Covid-19, ja que en els pròxims mesos ens podria aguaitar una nova variant que «escaparà molt millor de les vacunes». El motiu, segons l'epidemiòleg, versarà que aquesta possible variant «ens agafarà amb la immunitat molt baixa, perquè fa temps que rebem la darrera dosi».

L'epidemiòleg considerava fa poc temps que aquesta nova variant «causarà una onada gran», si bé la seva gravetat encara «està per determinar».

Imatge d'una noia pel carrer amb una màscara
L'augment de casos de coronavirus es pot haver produït per una nova onada | Pixabay

Tot apunta que aquesta variant procedirà d'Àsia perquè «el virus s'està replicant més que mai i envaint Àsia i la Xina no ho podrà contenir».

Mitjà no és l'únic expert que ha donat la veu d'alarma sobre l'arribada de noves variants de la Covid-19. La Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (Separ) ha demanat «mantenir rigorosament l'obligatorietat de portar mascareta a totes les persones amb símptomes respiratoris». Ho demana davant «el risc epidemiològic encara elevat».