Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El vicepresident Pere Aragonès i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, anunciant noves restriccions

El Govern dona llum verda al protocol perquè els creuers tornin a operar a Catalunya

Es demanaran diversos plans de salut i l'aval del Departament de Salut

A poc a poc, Catalunya va tornar a una certa normalitat. Amb la caiguda de l'estat d'alarma també han caigut els confinaments i el toc de queda nocturn. A la vegada, sectors com el comerç o la restauració han vist com en les darreres setmanes s'ha relaxat algunes de les mesures que els afectaven directament. Tot i això, encara hi ha sectors econòmics que estan pendents de les modificacions administratives perquè puguin reprendre la seva activitat. Un d'ells és el món dels creuers, que de mica en mica veuen com la reactivació del seu sector és cada vegada més proper.

I és que aquest dimarts el Procicat ha donat llum verda al procediment que hauran de seguir les navilieres perquè s'autoritzi l'activitat turística de creuers amb bandera europea en ports catalans aquest estiu. Aquest procés s'iniciarà amb la presentació d'una sol·licitud d'acceptació del protocol d'actuació a la Secretaria de Salut Pública. En aquest protocol, per exemple, s'haurà d'especificar el procediment que s'haurà de seguir per al desembarcament de casos sospitosos o confirmats de covid-19 i la gestió de contactes en el seu àmbit territorial.

Aquesta sol·licitud que han de presentar les navilieres s'haurà de presentar almenys 20 dies abans que comenci el creuer o la primera escala del viatge. A la vegada, el Departament de Salut haurà de contestar la petició en un termini màxim de 5 dies.

Així doncs, les navilieres que vulguin operar amb creuers a Catalunya hauran de detallar diversa informació a l'hora de presentar la sol·licitud a l'administració catalana. Entre altres coses, es demanarà l'itinerari detallat del viatge (indicant les dates i els ports catalans on es realitzaran escales), el programa d'activitats dels passatges i, també, les característiques pròpies del vaixell, com la capacitat màxima de passatges i tripulants autoritzada o el número de passatgers i tripulants amb qui pretenen operar a Catalunya.

El pla que hauran de presentar les navilieres haurà de comptar amb l'especificació dels aforaments previstos en diferents espais, llocs i serveis del creuer; també s'hi detallaran els elements de senyalització i informació als usuaris sobre les mesures a seguir o les mesures d'higiene del vaixell, els plans de neteja, desinfecció i ventilació previstos per minimitzar els contactes entre els ocupants dels creuers, siguin clients o tripulants.

Més enllà d'això, també s'haurà de presentar un pla de salut per a la prevenció i mitigació de riscos sanitaris derivats de la Covid-19 i també una declaració responsable en què s’indiqui el centre sanitari concertat per la naviliera per atendre pacients en el desembarcament i per a la derivació de casos sospitosos per a la seva confirmació diagnòstica. Finalment, també serà obligat presentar un pla d’allotjament concertat per a pacients asimptomàtics o que no requereixin ingrés hospitalari; un pla d’allotjament per als contactes estrets que hagin de passar quarantena en cas necessari, així com l’assegurança contractada per cobrir totes les despeses que s’originen en els centres concertats, tant sanitaris com allotjaments.