Localitzen part de la Via Augusta romana al Barcelonès. Aquesta era una via que unia Cadis i Narbona, punt en el qual s’unia a altres que duien fins al centre de l’Imperi romà, i ara les obres de construcció d’un nou edifici d’habitatges al solar que hi ha entre els carrers de Coll i Pujol, Sant Ramón i la plaça de l’Alcalde Xifré a Badalona han fet que torni a veure la llum.
700 anys d’història de Badalona
La part de la Via Augusta localitzada a Badalona fa 5,5 metres d’amplada i 40 metres de llarg, i se situa a uns 350 metres de la porta occidental de la ciutat. Segons ha informat el Museu de Badalona, actualment els arqueòlegs estan realitzant un estudi, però se sap que els paviments més antics són de la primera meitat del segle I aC., moment en el qual Baetulo va ser fundada.
Per altra banda, també s’han localitzat uns edificis que mostren que hi va haver ocupació d’aquest territori entre el segle I aC. fins al segle V o VI dC., en concret hi ha un edifici monumental, un mausoleu, un recinte funerari i un edifici destinat a tallers de metal·lúrgia que mostren 700 anys d'història de Badalona.
Cal destacar que la intervenció arqueològica ha estat assumida per l'empresa propietària del solar, BeCorp, i aquesta cedirà les troballes al Museu de Badalona qui, juntament amb el Servei d’Arqueologia de la Generalitat de Catalunya, ha supervisat els treballs i incorporarà part del solar als serveis arqueològics que gestiona de la ciutat.