Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

L’octubre pot ser més càlid del normal amb pluges més freqüents en alguns punts

Els models a llarg termini indiquen que les precipitacions serien més abundants de l’habitual a les Terres de l’Ebre i punts de l’interior

Els primers dies d'octubre estaran marcats per l'ambient de tardor
Els primers dies d'octubre estaran marcats per l'ambient de tardor | Arxiu

 

A nivell meteorològic, el setembre ha tingut una mica de tot: tempestes intenses durant la primera quinzena, temperatures de ple estiu just al començar la tardor el dia 23 i ambient més fresc els següents dies. Tot sembla indicar que aquest octubre tindrem temperatures una mica més elevades de l’habitual amb precipitacions més abundants a la zona de l’Ebre i punts de l’interior. 

Així ho indiquen els mapes del model nord-americà de previsió estacional NOAA, un dels més fiables i prestigiosos a nivell internacional en aquest camp. Tot i la baixa fiabilitat d’unes previsions a tants dies vista, val a dir que aquest model l’ha encertat aquests últims mesos pel que fa a les precipitacions abundants per l’època a gran part de Catalunya.

De moment, a curt termini els mapes indiquen que l’octubre començarà amb temperatures de tardor normals per l’època o inclús per sota de la mitjana els primers dies, amb tendència a que els termòmetres remuntin amb el pas de la setmana. De precipitacions se n’esperen poques.

Cal recordar, però, que aquests models són a llarg termini i que el seu marge d’error és ampli. Per tant, poden no complir-se al peu de la lletra i patir alteracions. Tocarà fer balanç quan acabi el setembre  per veure si tenien raó, ja que els darrers mesos han estat força encertats. 

Temperatures un pel més altes i precipitacions irregulars

Mapa d'anomalia de temperatura prevista per aquest octubre a Europa
Mapa d'anomalia de temperatura prevista per aquest octubre a Europa | NOAA

 

Segons NOAA, les temperatures aquest octubre podran quedar una mica pel damunt de la mitjana, si bé això serà més probable quan més a Ponent, mentre que la franja costanera i al nord-est podrien quedar-se a prop de la mitjana.

Pel que fa a les precipitacions, en general seran habituals per l’època, però hi hauria excepcions clares. Els mapes indiquen que aquest mes podria ser més plujós de l’habitual a la zona de l’Ebre i  punts de l’interior, especialment del Pirineu i Prepirineu de Girona. 

Mapa d'anomalia de precipitació prevista per aquest octubre a Europa
Mapa d'anomalia de precipitació prevista per aquest octubre a Europa | NOAA

 

Pel que fa a la resta de l’estat, les temperatures també serien més altes del normal  en general, mentre que les pluges serien habituals al centre i nord i més abundants a la meitat sud i al Mediterrani.

A Europa, la zona mediterrània tindria un octubre més humit amb l’excepció del centre i nord d’Itàlia, on la sequera seria marcada. Una sequera que seria destacada també a tota la zona dels Alps. Pel que fa a les temperatures, serien normals en general però més altes a França i a Escandinàvia, essent més baixes a la zona de Grècia.

Canvi d’hora el dia 28

Un dels factors que s’han de tenir en compte aquest octubre és el canvi d’hora d’hivern que haurem de fer el dia 28. A les 03:00h de la matinada d’aquell diumenge haurem d’endarrerir els rellotges una hora, tornant a ser les 02:00h. A més, hi ha dates a tenir en compte si us agrada l’astronomia i arriba la Castanyada.