Muntatge amb una imatge d'una mà traient bitllets d'un caixer i un cercle amb un primer pla d'una persona fent servir el mòbil

L'OCU alerta dels diners que hauries de deixar al banc, perquè no surtis perdent

La inflació també influeix en els estalvis que tinguis al teu compte bancari

Estalviar ha esdevingut un dels objectius principals a causa de l'època d'incertesa que estem vivint. Un dels mètodes més estesos és guardar els diners als comptes bancaris de cara a utilitzar-los en un futur. Tot i que aquesta és una de les maneres d'estalviar diners que repeteixen milions de persones, la veritat és que podria no ser la millor opció.

Així ho confirmen des de l'OCU, que a la seva web ha publicat alguns consells per saber quants diners hauries de tenir al banc (i què fer amb el que no guardis al teu compte corrent).

La inflació, enemiga dels diners al banc

La situació actual està marcada per la inflació, una de les paraules que més hem escoltat els últims mesos. Actualment, a causa d'aquesta, tenir els diners guardats al banc podria no ser la millor opció a l'hora d'estalviar.

La raó és que fer-ho no implica guanyar poder adquisitiu, ans al contrari. La inflació és una de les grans enemigues de l'estalvi perquè resta poder adquisitiu de forma mensual i sense que gairebé ens n'adonem.

Muntatge d'una persona traient diners d'un caixer automàtic i imatges de bitllets
La inflació succeeix sense que ens n'adonem | Pexels, E-Noticies, Sukanant's Images

 

Quina relació hi ha entre els estalvis i la inflació

Si tornem a fa només uns mesos, veurem que la quantitat de coses que es podien comprar amb una quantitat de diners ha disminuït. És a dir, els estalvis que tens al banc serveixen per adquirir menys coses que fa un temps.

Aquesta és la relació negativa que té la inflació amb l'estalvi. Quan l'IPC o Índex de Preus al Consum augmenta de forma lleugera, potser això no t'afecta. Tot i això, actualment, amb els preus a l'alça, aquesta situació sí que es pot notar a la butxaca.

Aquests són els diners que has de deixar al banc segons l'OCU

Per tot això, des de l'Organització de Consumidors i Usuaris, més coneguda com a OCU per les seves sigles, han publicat un consell que et pot anar bé. Aquest és el de quants diners has de tenir al compte bancari, sobretot, en aquesta situació d'inflació.

Des de l'OCU recomanen, en aquest aspecte, que els usuaris només tinguin al banc els diners que corresponguin a tres mesos del seu salari. Amb aquesta quantitat, es pot fer front a les despeses corrents alhora que es compta amb un petit matalàs d'emergència.

Muntatge d'una persona ficant la targeta en un caixer i una rodona amb bitllets d'euro
És recomanable tenir només els diners que corresponguin a tres mesos del salari | España Diario TIPS

 

Què fer amb els diners que tinguis fora del banc

Una altra de les preguntes que et vindrà al cap, sobretot si els teus estalvis són superiors, és què fer amb la resta dels diners. Des de l'OCU recomanen que intentis donar rendibilitat a la quantitat restant.

En aquest punt, la manera de fer-ho dependrà del temps que la persona pugui prescindir d'aquests diners. D'altra banda, l'organització avisa que no és recomanable deixar al mateix banc quantitats que superin els 100.000 euros. Això és així pel fet que, en cas de fallida, aquesta és la quantitat límit que cobreix el Fons de Garantia de Dipòsits.

Dipòsit a un any de termini

En cas que puguis prescindir dels diners restants durant un any, l'OCU recomana deixar-los en un dipòsit a un any de termini. En aquest no s'han de retirar els diners abans d'hora, ja que les penalitzacions poden ser superiors als interessos rebuts.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Dipòsit a un termini entre 5 i 10 anys

 

D'altra banda, si pots prescindir dels diners durant més temps, pot ser interessant triar un dipòsit a un termini d'entre 5 i 10 anys. S'hi poden obtenir resultats més satisfactoris quant a la rendibilitat.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp! Planifica rentadores, cuina i planxades!