Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb imatge d'un termòmetre i un cercle amb el mapa de temperatures màximes de l'AEMET

L'onada de calor deixa la primera víctima mortal: 8 comunitats continuen en risc

Els territoris del sud i centre peninsular seran els més castigats per les altes temperatures

L'onada de calor que afecta gran part del país des del cap de setmana passat s'ha cobrat la seva primera víctima mortal. La víctima és un treballador de 47 anys que presentava patologies prèvies. La mort li va arribar diumenge mentre treballava al camp, van confirmar fonts de la Conselleria de Salut de la Junta d'Andalusia. Els fets van tenir lloc a la localitat d'Aznalcóllar, a Sevilla.

Així mateix, cal destacar que els termòmetres no ens donaran una treva fins d'aquí a un parell de dies. Durant les pròximes hores es mantindran les altes temperatures, amb vuit comunitats en alerta.

Els espanyols hauran de fer front a la calor incessant

Aquest període de calor extrema va assolir el bec d'intensitat dilluns. Les màximes van superar els 40ºC en algunes parts de la Península, i van obligar a decretar l'alerta fins a 24 províncies. Els valors tèrmics més alts es van registrar a Sevilla i Còrdova, elevant-se fins als 44ºC, va informar l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

Aquest dimarts ens tornarem a trobar davant d'un escenari molt similar. Seran 23 províncies, de vuit comunitats, les que romandran en avís per altes temperatures. La majoria es concentren a la meitat sud, nord-est peninsular i arxipèlag canari. El mercuri depassarà els 40ºC a diverses zones del país, amb màximes que se situaran al voltant dels 43ºC.

Dona amb una ampolla tirant-se aigua a la cara
Les altes temperatures es mantindran fins al menys el dimecres | Getty Images

 

Les comunitats afectades per l'onada de calor

Seguint en la mateixa línia, un total de vuit comunitats estan en alerta davant de la calor extrema que suporta gran part de la Península. En avís taronja hi ha Andalusia, Castella-la Manxa, Comunitat de Madrid i Extremadura.

Per la seva banda, en groc hi ha Castella i Lleó, Aragó, el País Valencià i Catalunya. Aquesta última ho estarà també per precipitacions i tempestes. Els termòmetres patiran una caiguda important a la zona del Cantàbric, on s'espera alguna pluja feble. A les muntanyes del nord, centre i est peninsular es produiran ruixats i tempestes disperses. Seran més probables als Pirineus, la Ibèrica i el sistema Central Oriental.

Per la seva banda, a les Canàries hi haurà nuvolositat, amb calima que s'anirà expandint d'est a oest. A l'interior de la meitat sud peninsular, arxipèlag canari i vall de l'Ebre, el mercuri es dispararà fins a 36ºC. Uns valors més alts es preveuen a les valls del sud-oest peninsular, amb temperatures entre 38 i 40ºC.

Què passarà a la resta de zones d'Espanya?

Tampoc ens deslliurarem de les nits tropicals, on les mínimes no baixaran dels 20ºC a punts del Mediterrani i del quadrant sud-oest. A Catalunya, els cels estaran clars, amb màximes que seran especialment elevades a la depressió central de Lleida i l'Empordà. Però, també caldrà estar molt pendents del cel. Pronostiquen precipitacions i tempestes que poden ser localment fortes al Pirineu.

Una cosa semblant passarà a la Comunitat de Madrid, sobretot a la serra. S'espera algun ruixat tempestuós dispers a partir del migdia, però tampoc  es descarta alguna tempesta aïllada en altres zones del territori.

Els termòmetres se situaran per sobre dels 37ºC tant al sud com al centre de la comunitat, sense que es descartin els 39ºC en alguns municipis. A la nit també se superaran els 20 graus.

A Andalusia, les temperatures baixaran al terç occidental, però es mantindran sense canvis a la resta. Els cels estaran poc ennuvolats, amb possibilitat de tempestes ocasionals a les serres orientals. Per la seva banda, a la Comunitat Valenciana es preveu un increment dels valors tèrmics, essent especialment alts a València.

Quan s'acabarà l'onada de calor

Aquesta calor extrema es mantindrà fins dimecres. Aquest dia les màximes assoliran els 40-42 graus en àrees d'Andalusia i Extremadura, a més de l'oest de Castella-la Manxa.

Tot indica que a partir de dijous es produirà una caiguda dels termòmetres per l'entrada d'una massa d'aire fred. Ho farà pel nord-oest de la Península. Tot i això, no es descarta que en zones de la vall del Guadalquivir encara es registrin màximes de 40ºC.