Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una administració de Loteria

La Loteria de Nadal d'enguany està en perill i el sector llança un preocupant avís

Des de l'Agrupació Nacional d'Associacions Provincials d'Administradors de la Loteria destaquen les xifres «descoratjadores»

Imatge d'una administració de Loteria
El sector de la loteria també està sofrint les conseqüències de la pandèmia | Cedida

La crisi sanitària no només ha afectat el sistema sanitari. També ha fet el propi amb altres sectors, i un d'ells ha estat el de loteries i apostes de l'estat, que per culpa de les restriccions de mobilitat i el tancament de bars i restaurants han vist el seu negoci molt perjudicat.

Des de l'Agrupació Nacional d'Associacions Provincials d'Administradors de la Loteria (ANAPAL) han destacat com «molt preocupant» la situació que estem travessant i han confirmat que una part de les 14.000 ocupacions que genera el sector estan risc.

Així mateix succeeix amb 1.200 milions de vendes del Sorteig de Nadal per a les arques públiques que segons els administradors de la Loteria també estan en perill. «Portem un interanual bastant negatiu. Estem entre el 25 i el 40% d'un interanual a la baixa, i el Nadal esperem que puguem remuntar, però la situació està difícil».

Xifres «descoratjadores»

Els venedors de loteria han titllat com a «descoratjadores» les xifres de venda, després d'haver realitzat una enquesta que ha estat desenvolupada pel Departament d'Estudis de l'Associació per a conèixer l'estat real de les vendes després de la crisi sanitària.

En el període de juliol a octubre, en comparació amb les de l'any anterior, les vendes de loteria nadalenca han descendit en un 30%. 

Les previsions que té de cara a les pròximes festivitats tampoc són encoratjadores. Els clubs esportius, les entitats festives, les empreses i les organitzacions socials són, generalment, el motor de vendes per al sorteig i enguany «no registren el volum» dels anteriors, amb una caiguda del 50%, la qual cosa suposa unes xifres «molt preocupants», tal com informen des d'ANAPAL en un comunicat. 

A més, la mala situació econòmica que ha deixat la crisi sanitària a la majoria de la població també ha suposat un descens en la compra de loteria. Tot i això, molts estan disposats a participar en el sorteig, encara que amb menys números, perquè mantenen l'esperança de guanyar algun premi. 

La petició d'ANAPAL

«Amb aquestes xifres reals de les vendes durant el període post confinament i la previsió de vendes del Sorteig de Nadal, podem concloure alguna cosa que ja avisàvem: la nostra campanya més important es veurà molt seriosament afectada per la crisi del coronavirus», explica l’agrupació. «I el que és pitjor, corre greu risc l'aportació a les arques públiques dels beneficis que reporten aquests més de 1.200 milions d'euros en vendes». 

Per aquest motiu, des de l'agrupació han demandat «de manera urgent la reunió de la Comissió de seguiment econòmic que es va crear a instàncies d'ANAPAL, en l'acord del 9 de maig de 2020, amb la finalitat d'avaluar les mesures necessàries per a proveir a les administracions de loteries de la capacitat econòmica necessària per a poder afrontar la gestió del Sorteig de Nadal i les previsibles pèrdues que en la gestió dels jocs es produirà en 2020». 

28 milions d'euros més en joc que l'any anterior

El sorteig de Nadal és el més important i conegut del país. Porta celebrant-se més de 200 anys i és el període de venda més llarg de l'any i les vendes suposen el 30% de la facturació anual de l'organisme. Encara que enguany veuran el seu negoci afectat, els venedors de loteria continuen treballant amb el mateix entusiasme que sempre. 

Serà el pròxim 22 de desembre quan se celebri i es posaran en joc 2.408 milions d'euros, 28 milions més que en 2019. El primer premi, 'La Grossa', serà de 400.000 euros; el segon de 125.000 euros i el tercer de 50.000 euros.