Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La Fábrica de la Navidad - Luminnio.

Dues dècades 'fabricant' el Nadal des de Roda de Berà

L'empresa Luminnio dissenya llums de Nadal i els fabrica, des de Roda de Berà, per a diversos municipis catalans

La Fábrica de la Navidad - Luminnio.
Un carrer de Tarragona il·luminat amb dissenys creats a Roda de Berà. | Cedida La Fábrica de la Navidad - Luminnio

Són una peça clau del Nadal, gairebé els únics encarregats de dotar els carrers de les nostres viles i ciutats d’un color especial en aquestes dates tan assenyalades: parlem dels llums nadalencs que, en la majoria de casos, ja fa diversos dies que llueixen arreu de les comarques de Tarragona i de la resta del país.

L'enllumenat de Nadal que es 'pareix' a Roda de Berà

L’enllumenat de Nadal agrada als més menuts, com tot allò que envolta aquestes festes de màgia i d’il·lusió, però també aboca els més grans als carrers, a passejar i a gaudir-ne… i de passada, és clar, a fer compres que, de retruc, ajudin a incentivar el comerç local i fer més alegre, monetàriament parlant, la campanya de Nadal.

Al llarg dels anys, la il·luminació nadalenca ha anat variant les seves formes: de més barroques a més senzilles, de més monocolors a més cridaneres, de les formes més clàssiques a les més modernes i atrevides. Tot un món que es pensa i es crea molt més a prop del que creiem. Luminnio, que pertany al grup Innion, és una empresa que té la seva seu al carrer de la Llum —on, si no— de Roda de Berà.

La Fábrica de la Navidad - Luminnio
En els anys de feina de Luminnio, el concepte d'enllumenat de Nadal ha variat cap al minimalisme. | Cedida La Fábrica de la Navidad - Luminnio

De l’enllumenat tècnic als dissenys de Nadal

És just allà on es porten a la pràctica les idees que, des de Barcelona, dissenya també un rodenc: Isidro de Quesada és el responsable del departament de Desenvolupament, Disseny i Planificació de Projectes d’aquesta empresa, que el 1999 va néixer fent manteniments d’enllumenat tècnic per a grans establiments comercials, com ara cinemes o supermercats. Va ser en aquests espais on van entrar en contacte amb el camp de l’enllumenat nadalenc i van decidir començar a idear i crear dissenys propis.

La idea d’Isidro de Quesada és una aposta clara per la modernitat. «Durant aquests anys, la tendència estètica ha evolucionat des d’allò més rococó fins a allò més minimalista, i per tant els llums de Nadal també segueixen aquesta línia», explica de Quesada a TarragonaDigital. «La nostra idea és intentar sortir d’aquells dissenys més clàssics, fins i tot allunyar-los dels motius més religiosos», comenta de Quesada, que creu que «al marge del component religiós, el Nadal forma part de la nostra cultura i els nostres dissenys responen a aquesta idea».

Menys inversió, més creativitat

La perspectiva ha variat molt en els darrers anys, no tan sols des del punt de vista creatiu, sinó també des de l’òptica més empresarial. La crisi econòmica va torpedinar de ple el model anterior pel que fa a enllumenat nadalenc i es va notar en la demanda dels principals clients de l’empresa de Roda de Berà: els ajuntaments. «Hi ha hagut un descens notable, durant la crisi, de la inversió dels consistoris en llums de Nadal», explica de Quesada, que mira de fomentar la idea contrària.

La Fábrica de la Navidad - Luminnio
Després que el departament d'Isidro de Quesada dissenyi l'enllumenat, es materialitza a Roda de Berà. | Cedida La Fábrica de la Navidad - Luminnio

«Caldria plantejar que un bon enllumenat de Nadal als carrers d’un municipi pot ser un bon recurs, una inversió per incentivar les compres a la localitat», planteja de Quesada, que en aquest sentit posa un exemple que s’ha fet famós ja des del Nadal passat: «Ha estat un recurs excel·lent per a la ciutat de Vigo», comenta, en referència a la gran aposta del seu alcalde, Abel Caballero, per la decoració nadalenca, que ha triomfat —almenys a les xarxes socials.

Però Luminnio només treballa a Catalunya. Des de Roda de Berà fabriquen enllumenat per a municipis de les quatre demarcacions del país i, és clar, amb especial incidència a la regió de Tarragona. El descens de la inversió dels Ajuntaments arran de la crisi els ha conduït a haver d’augmentar la massa de clients: treballar per a més pobles. «Amb la baixada del pressupost, cal augmentar la creativitat per seguir oferint dissenys nadalencs adequats», explica Isidro de Quesada a aquest mitjà.

La Fábrica de la Navidad - Luminnio.
La fàbrica situada a Roda de Berà treballa durant tot l'any en l'enllumenat de Nadal. | Cedida La Fábrica de la Navidad - Luminnio

Tarragona, la nineta dels ulls de Luminnio

Isidro de Quesada és creatiu i interiorista, però la vinculació amb Luminnio és familiar, i d’aquí l’arrelament i el lligam amb l’empresa. Des del seu despatx a Barcelona i conjuntament amb la resta del seu equip, de Quesada ‘pareix’ les idees de nous dissenys de llums de Nadal. Els dona forma i, un cop enllestits, arriba el torn de la seva fabricació, a Roda de Berà.

A la nau rodenca es treballa tot l’any pensant en el Nadal i fent realitat les idees que sorgeixen des del departament creatiu. La seva funció final és guarnir, en aquestes dates, carrers i places d’arreu de Catalunya. Calafell, Cunit o la mateixa Roda de Berà són alguns dels pobles que confien en Luminnio, però si hi ha un municipi que és la joia de la corona de l’empresa és la capital: Tarragona.

«Els dissenys que creem els fem pensant en la ciutat de Tarragona», reconeix Isidro de Quesada, que destaca espais tan bellament il·luminats els darrers dies com la plaça de Corsini o la Rambla Nova de la ciutat. Una feina, la d’idear i crear il·luminació de Nadal, que ha dut Luminnio a posicionar-se com una de les empreses referents del sector amb un paper primordial en aquestes dates tan destacades. Dues dècades ‘fabricant’ el Nadal des de Roda de Berà.