Més d'un centenar de persones van celebrar aquest passat dissabte un macrobotellot a l'espai natural del Vinyet, una zona protegida de platja i vegetació situada a la vora de la desembocadura del riu Gaià, a tocar d'Altafulla, però que pertany al terme municipal de Tarragona. L'espai, que a més d'estar protegit està abalisat per evitar-hi l'entrada, va quedar ple de brutícia i plàstics.
Els ajuntaments i entitats ecologistes han fet públiques les seves queixes, i han lamentat especialment la ràpida degradació d'un espai gestionat i protegit que provoquen dos caps de setmana d'irresponsabilitat. Aquesta és la segona festa que s'organitza a la Plana del Vinyet, i l'incivisme de molts assistents ha engegat el debat entre consistoris sobre la responsabilitat de l'espai, que la Generalitat va comprar a finals de 2020 amb la intenció de protegir-lo.
L'espai natural està protegit i abalisat; hi fa el niu una espècie d'au protegida
I és que l'accés és prohibit a bona part de l'espai, entre altres perquè acull la nidificació del corriol camanegre, una espècie protegida que el dia previ a la festa, de fet, es va poder albirar. L'Associació Mediambiental La Sínia ha denunciat l'estat en què ha quedat l'espai, «vergonyós i indignant», i ha publicat a les xarxes socials diverses fotografies on es veuen les restes de brutícia.
L'entitat que promou la custòdia de l'espai que voreja el riu Gaià es dirigeix tant a l'ajuntament de Tarragona com al d'Altafulla, i també al departament de Medi Ambient. Per una banda, l'associació insisteix a '324' que el corriol camanegre i les espècies d'aus que conviuen a l'espai necessiten tranquil·litat. Per l'altra, Héctor Hernández, coordinador, destaca que les concentracions de gent i els actes d'incivisme són difícils de controlar, que no són les primeres i que fan malbé un espai tan fràgil. Per això reclamen vigilància i divulgació.
Problemes de control i responsabilitats a la zona, situada entre dos termes
En bona part, la dificultat per controlar l'espai prové del fet que es troba al límit dels termes municipals d'Altafulla i Tarragona, dins aquest últim però lluny dels nuclis, més enllà dels càmpings propers. Això, apunten alguns mitjans, dificulta la feina de la policia que, tot i això, va desallotjar els assistents a la festa. Sigui com sigui, Jordi Molinera, coalcalde d'Altafulla, considera en declaracions al mateix portal '324' que hi ha un problema que cal solucionar.
Segons Molinera, l'Ajuntament d'Altafulla es veu resignat a haver d'estar pendent d'un problema que no correspon al seu terme municipal i a haver de respondre a les demandes dels veïns, que truquen a la seva policia local. La zona pertany al terme municipal de Tarragona. El consistori tarragoní, de fet, s'ha reunit abans d'aquests fets amb els càmpings de la Móra i Tamarit, amb la intenció que impedeixin la sortida als clients a partir de l'hora límit del toc de queda.
Si més no, Jordi Molinera denuncia que a les festes hi participen persones que fugen del toc de queda a altres zones i venen aquí perquè la incidència no es tan alta. El coalcalde també es refereix a clients dels càmpings i de localitats veïnes que passen la nit a l'espai fins que arriba la matinada i s'aixeca el confinament nocturn. Amb tot, tal com denuncia al 'Diari Més', és complicat dispersar els assistents amb tan pocs efectius policials.
En total, hi havia quatre policies locals d'Altafulla, i alguns agents més de la Guàrdia Urbana que es van desplaçar des de Tarragona ciutat. Tots plegats van desallotjar l'espai el dissabte a la nit, i a primera hora del matí del diumenge els serveis de neteja van deixar la platja a punt per als banyistes.
Les conselleries de Medi Ambient dels dos consistoris abordaran el problema aquesta setmana
L'Ajuntament de Tarragona ha emès un comunicat per a rebutjar la celebració del macrobotellot i els seus efectes. La consellera de Medi Ambient, Eva Miguel, ha destacat la transcendència de «prendre consciència de la importància de preservar aquest espai natural», i ha recordat els esforços fets durant anys per renaturalitzar el litoral i la desembocadura del Gaià i per fomentar-hi la biodiversitat.
Miguel ha remarcat també davant els fets ocorreguts a la zona que «la fragilitat d’aquests espais pot provocar que en poques hores s'ensorri tota la feina feta durant anys». La consellera es reunirà aquesta mateixa setmana amb la coalcaldessa i regidora de Medi Ambient d'Altafulla, Alba Muntadas, amb qui abordarà la situació de l'espai natural del Vinyet. Més enllà de les festes nocturnes, es tractaran aspectes mediambientals i de la gestió de la platja.